Σε πλήρη ισχύ το ευρωπαϊκό ταμείο σταθερότητας

Παρασκευή, 06 Αυγούστου 2010 17:28

Σε πλήρη εφαρμογή έχει τεθεί πλέον το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που έχει συστήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο τη στήριξη των κρατών μελών που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση.

Με τις χρηματοοικονομικές αγορές να έχουν ανακτήσει την ισορροπία τους μετά την κρίση χρέους της Ελλάδας και τις καλές επιδόσεις της Αθήνας βάσει του πρόσφατου πορίσματος του κλιμακίου, οι αξιωματούχοι της ΕΕ εκφράζουν την ελπίδα τους ότι δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια του ταμείου.

Η οικονομική διευκόλυνση της ΕΕ τέθηκε ουσιαστικά σε πλήρη εφαρμογή μετά τη δέσμευση της Ιταλίας να συνεισφέρει παρέχοντας εγγυήσεις. «Είμαι ικανοποιημένος που τα κράτη μέλη της ευρωζώνης έκαναν το τελικό βήμα για τη σύσταση του ταμείου», δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ταμείου.

Παρότι το ταμείο, το οποίο έχει την έδρα του στο Λουξεμβούργο, έχει τεθεί σε ισχύ, δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί η πιστοληπτική του ικανότητα, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για το κόστος του δανεισμού του σε περίπτωση έκδοσης χρεωστικών τίτλων –εάν χρειαστεί να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο.

Πάντως, οι μεγαλύτεροι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης αναμένεται να βαθμολογήσουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με «ΑΑΑ».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα