Ισχυροποίηση του γιέν

Δευτέρα, 09 Αυγούστου 2010 05:53

Ανοδικά κινήθηκε το γιέν έναντι των νομισμάτων με τις μεγαλύτερες αποδόσεις εν μέσω ενδείξεων ότι η παγκόσμια ανάκαμψη υστερεί ωθώντας τη ζήτηση για το ιαπωνικό νόμισμα ως καταφύγιο.

Ανοδικά κινήθηκε το γιέν έναντι των νομισμάτων με τις μεγαλύτερες αποδόσεις εν μέσω ενδείξεων ότι η παγκόσμια ανάκαμψη υστερεί ωθώντας τη ζήτηση για το ιαπωνικό νόμισμα ως καταφύγιο.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα οκτώ μηνών έναντι του δολαρίου καθώς οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν πτωτικά μετά την υποβάθμιση της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας από την Goldman Sachs Group Inc. Αυριανές εκθέσεις προβλέπεται να δείξουν ότι τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν με χαμηλότερο ρυθμό. Το δολάριο διαπραγματεύθηκε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα τριών μηνών έναντι του ευρώ εν μέσω εικασιών ότι η Federal Reserve θα λάβει μέτρα αύριο για περαιτέρω στήριξη.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 85,39 ανά δολάριο στις 10:56 π.μ. στο Τόκιο από 85,51 που ήταν στις 6 Αυγούστου στη νέα Υόρκη, όπου άγγιξε τα 85,02, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 27 Νοεμβρίου του 2009. Ανοδος πάνω από τα 84,83 ενδέχεται να ωθήσει το γιέν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 1995. Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 113,42 ανά ευρώ από 113,55. Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στο 1,3282 ανά ευρώ από 1,3280, μετά την υποχώρησή του στο 1,3334 στις 6 Αυγούστου, στα χαμηλότερα επίπεδα τριών μηνών.

Απώλειες 0,2% σημείωσε το δολάριο Αυστραλίας έναντι του γιέν φθάνοντας στα 78,33 και το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας υποχώρησε 0,4% φθάνοντας στα 62,46 γιέν.

Ανοδικά κινήθηκε το γιέν καθώς ο MSCI Asia Pacific Index των μετοχών της ασιατικής περιφέρειας υποχώρησε 0,4% και η Goldman Sachs αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη ανάπτυξης για το πραγματικό ΑΕΠ της Ιαπωνίας στο 1,4% από την προηγούμενη πρόβλεψη του 1,7%. Για τις ΗΠΑ η Goldman αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμηση για την ανάπτυξη στο 1,9% από 2,5%.

Φέτος το γιέν έχει ισχυροποιηθεί 11% σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των νομισμάτων των αναπτυγμένων χωρών, σύμφωνα με τους Bloomberg Correlation-Weighted Currency Indices. Το ευρώ έχει υποχωρήσει 7,4%, ενώ το δολάριο έχει σημειώσει άνοδο 0,7%.

Το γιέν τυπικά κινείται ανοδικά σε περιόδους οικονομικής αναταραχής καθώς το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας καθιστά το νόμισμα πιο ελκυστικό τη στιγμή που η χώρα δεν χρειάζεται να βασιστεί σε ξένους δανειστές.

Ο Dollar Index διαπραγματεύθηκε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων μηνών καθώς οι διαπραγματευτές μείωσαν τα στοιχήματά τους ότι η Fed θα αυξήσει τα διατραπεζικά επιτόκια τουλάχιστον κατά 1/4 της ποσοστιαίας μονάδες έως τη συνεδρίασή της τον Αύγουστου του 2011.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα