ΥΠΟΙΑΝ: Συνεχίζονται οι έλεγχοι στις τιμές των καυσίμων

Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2010 19:48
UPD:22:22

Οι ακραίες διαφορές τιμών που εντοπίζονται μεταξύ πρατηρίων του ίδιου νομού συνήθως οφείλονται σε αδόκιμη σύγκριση άλλου τύπου προϊόντων, και πιο συγκεκριμένα σε άλλους τύπους βενζίνης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τις τιμές των καυσίμων.

Το Υπουργείο σημειώνει ότι παρακολουθεί ανελλιπώς την εξέλιξη της αγοράς καυσίμων διαμέσου και του πρόσφατα ενισχυμένου Παρατηρητηρίου Τιμών και παρεμβαίνει σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται ανωμαλίες.

Με αφορμή την αναστάτωση στην αγορά, που επήλθε εξαιτίας της απεργίας των βυτιοφορέων, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το Υπουργείο κάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα σε ειδική σύσκεψη τις δύο ομοσπονδίες των βενζινοπωλών (ΟΒΕ - ΠΟΠΕΚ), αλλά και τους δύο Συνδέσμους Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ - ΕΝΕΕΕΠ), ώστε να διασφαλιστεί το γρηγορότερο δυνατό την αποκλιμάκωση των τιμών και την ομαλοποίηση της αγοράς.

Υπενθυμίζεται ακόμη από το ΥΠΟΙΑΝ ότι η τιμή της βενζίνης διαμορφώνεται κατά 62,4% από φόρους και δασμούς, 29,3% από την τιμή διυλιστηρίου (η οποία αυξήθηκε κατά 1,1 cent την τελευταία εβδομάδα) και κατά 8,3% από το περιθώριο κέρδους εταιριών εμπορίας και πρατηρίων, ενώ ερευνάται αν η αύξηση στην τιμή λιανικής πώλησης βρίσκεται ή όχι σε αρμονία με την κατά 1,1 cent αυξημένη τιμή διυλιστηρίου.

Εξάλλου, μετά από ελέγχους της Υπηρεσίας Ελέγχου Αγοράς, που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις και ήδη επεβλήθησαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται και με τη συμμετοχή και συνεργασία των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, διαβεβαιώνει το Υπουργείο, προσθέτοντας ότι ανά την επικράτεια η ευθύνη ελέγχου ανήκει στις Νομαρχίες και ο επιτελικός σχεδιασμός στο Υπουργείο.

Κ. Χατζηδάκης: Ο νόμος για τα καύσιμα δεν εφαρμόζεται

Ο νόμος για τα καύσιμα δεν εφαρμόζεται, καταγγέλλει ο βουλευτής Β’ Αθηνών της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, σε δήλωσή του για τις τιμές των καυσίμων, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για την ευρύτερη εικόνα της αγοράς.

«Όλοι οι Έλληνες πολίτες, είτε έχουν πάει διακοπές, είτε όχι, βιώνουν το πρόβλημα με τις τιμές της βενζίνης. Τη στιγμή που η Ελλάδα είναι μεταξύ των δύο ακριβότερων χωρών της Ε.Ε. στην αμόλυβδη βενζίνη (ενώ πέρσι ήταν η ένατη φθηνότερη), ο περσινός νόμος για τα καύσιμα δεν εφαρμόζεται. Και αυτό, παρόλο που προβλέπει, μεταξύ των άλλων, κοστολογικούς ελέγχους σ’ όλα τα στάδια της Αγοράς, σφράγιση εγκαταστάσεων σε περίπτωση υποτροπής και χρησιμοποίηση δεξαμενών άλλων εταιριών στα νησιά, για καλύτερες συνθήκες ανταγωνισμού».

«Παράλληλα», συμπληρώνει ο βουλευτής της ΝΔ, «για άγνωστους λόγους, το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων δίνει από τον Ιούνιο, ελλιπή πληροφόρηση στους πολίτες».

Εξίσου ανησυχητική είναι σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, και η ευρύτερη εικόνα της αγοράς. «Ο τιμάριθμος μιλάει από μόνος του. Δεν υπήρξαν ουσιαστικές επαφές της κυβέρνησης με φορείς της Αγοράς (σουπερμάρκετ κ.λ.π.), που να οδηγήσουν σε αντίστοιχα θετικά αποτελέσματα. Οι νόμοι για τις ενδοομιλικές συναλλαγές των πολυεθνικών δεν εφαρμόζονται, όπως θα έπρεπε. Και η Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς δεν έχει ακόμα πλήρως στελεχωθεί», επισημαίνει και καταλήγει τονίζοντας :

«Μαγικές λύσεις, φυσικά, δεν υπάρχουν. Υπάρχουν μόνο συγκεκριμένα μέτρα σαν αυτά που προτείνουμε. Οι επικοινωνιακές ασκήσεις της κυβέρνησης, όμως, δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα».

ΛΑ.Ο.Σ.: «Με ανεξέλεγκτες τις τιμές της βενζίνης δυσφημούμε τον τουρισμό μας»

«Αφήνοντας ανεξέλεγκτες τις τιμές της βενζίνης δυσφημούμε τον τουρισμό μας. Η κυβέρνηση δείχνει να χάνει καθημερινά τον έλεγχο της αγοράς. Το μόνο που μένει στον κ. Παπανδρέου είναι να σκεφτεί να αλλάξει κυβέρνηση», παρατήρησε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα