Υπό στενή παρακολούθηση η αγορά αλεύρων

Σε εξέλιξη κοστολογικοί έλεγχοι
Τρίτη, 17 Αυγούστου 2010 19:30
UPD:19:46

Υπό στενή παρακολούθηση θέτει το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας την αγορά αλεύρων, στέλνοντας μήνυμα κατά ενδεχόμενων αδικαιολόγητων ανατιμήσεων. Ήδη, κοινή επιτροπή των αρμόδιων υπουργείων διενεργεί κοστολογικούς ελέγχους.

Προηγήθηκε ανακοίνωση του Συνδέσμου την Παρασκευή όπου γινόταν λόγος για ανάγκη άμεσης αναπροσαρμογής των τιμών των αλεύρων: «Οι τιμές των αλεύρων παρέμειναν σταθερές- ειδικά το τελευταίο δίμηνο- λόγω υπάρξεως αποθεμάτων ασφαλείας. Ομως από τη θεαματική εκτίναξη των τιμών του σίτου που διαμορφώθηκε τις τελευταίες 40-50 ημέρες επιβάλλεται η άμεση αναπροσαρμογή των τιμών των αλεύρων», αναφερόταν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που πυροδότησε κύμα αντιδράσεων.

Ωστόσο, σε επόμενη ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Αλευροβιομηχάνων Ελλάδος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «δηλώσεις και εκτιμήσεις για τις τιμές των αλεύρων μέσα σε πνεύμα πανικού εξυπηρετούν ύποπτα συμφέροντα και δημιουργούν αρνητικό κλίμα στην αγορά και στους καταναλωτές με απρόβλεπτες συνέπειες». Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί και οι τιμές θα οδηγηθούν σε λογικά πλαίσια τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους αγρότες.

Σε νέα ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κ. Λούλης επισήμανε τον εντονότατο ανταγωνισμό που επικρατεί στον κλάδο και σημείωσε: «Κάθε μύλος έχει τα δικά του αποθέματα, τα δικά του κοστολόγια, και τις δικές του συμφωνίες για παραλαβές σιτηρών από παραγωγούς ή εμπόρους τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Έχει επίσης τις δικές του συμφωνίες με πελάτες που είναι συνάρτηση της εμπορικής πολιτικής που ακολουθεί ο κάθε μύλος ξεχωριστά και έχει σχέση με την ποιότητα και ποσότητα που προσφέρει καθώς και με τον τρόπο πληρωμής που έχει συμφωνήσει με τον κάθε πελάτη».

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός έστειλε σαφές μήνυμα αναφορικά με τα φαινόμενα κερδοσκοπίας στα άλευρα. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν θα επιτρέψουμε κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος των καταναλωτών. Είμαστε σε επαφή με όλους τους φορείς της αγοράς και παρακολουθούμε το θέμα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας για το ενδεχόμενο ανατιμήσεων στα άλευρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα