Ομάδες δράσης ΣΔΟΕ κατά της φοροδιαφυγής

Σε πέντε τομείς εστιάζονται οι έλεγχοι
Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2010 10:12
UPD:14:51

Στο κυνήγι της φοροδιαφυγής ρίχνονται από το Σεπτέμβριο πέντε ειδικές ομάδες δράσης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με τον επικεφαλής του Σώματος Γιάννη Καπελέρη.

Στο κυνήγι της φοροδιαφυγής ρίχνονται από το Σεπτέμβριο πέντε ειδικές ομάδες δράσης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με τον επικεφαλής του Σώματος Γιάννη Καπελέρη.

Κάθε ομάδα θα αποτελείται από 50 υπαλλήλους και θα στελεχωθεί από μετατάξεις και μετακινήσεις ελεγκτών που αναμένεται να γίνουν στο ΣΔΟΕ από τις εφορίες και αντίστροφα, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.

Οι ομάδες θα εστιάζουν τους ελέγχους τους σε πέντε τομείς:

* στα μεγάλα εισοδήματα,

* στους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία,

* στους οφειλέτες ληξιπρόθεσμών χρεών προς το δημόσιο,

* στην επώνυμη φοροδιαφυγή,

* στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες, με στόχο την είσπραξη του ΦΠΑ και άλλων παρακρατούμενων φόρων.

Ισχυρότερα κίνητρα για αποδείξεις

Την ίδια ώρα, όπως γράφει η «Ναυτεμπορική», το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στη θέσπιση ισχυρότερων κινήτρων για τη συλλογή των αποδείξεων, μετά την «κόπωση» που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες και η οποία έχει επιπτώσεις και στα έσοδα.

Ειδικά για το θέμα των αποδείξεων, ο κ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε από το κ. Καπελέρη να δίνεται κάτά τη διάρκεια των ελέγχων ιδιαίτερη έμφαση στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε νησιωτικές και γενικότερα τουριστικές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», παράγοντες του υπουργείου θεωρούν αρνητικό για τη λειτουργία του συστήματος το γεγονός ότι οι φορολογούμενοι γνωρίζουν εκ των προτέρων ποιες δαπάνες αναγνωρίζονται για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου ορίου, αλλά και το ποσό που απαιτείται για να το κατοχυρώσουν.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, από τη στιγμή που ο φορολογούμενος συμπληρώνει το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό, πραγματοποιεί τις υπόλοιπες συναλλαγές χωρίς να λαμβάνει απόδειξη, λαμβάνοντας ίσως μια μικρή έκπτωση από τον επιτηδευματία, με αποτέλεσμα την υστέρηση των δημόσιων εσόδων.

Για το λόγο αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου έχουν ήδη ετοιμάσει διάταξη-τροπολογία ώστε να υπάρξουν οι κατωτέρω βελτιώσεις στο σύστημα των αποδείξεων:

* Το ελάχιστο ποσό των δαπανών σε ποσοστό επί του δηλούμενου και φορολογούμενου εισοδήματος να καθορίζεται κατ' έτος με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, η οποία θα εκδίδεται μέχρι τη 15η Φεβρουαρίου.

* Το μέγιστο ποσό των δαπανών για την επιβολή ή την έκπτωση φόρου να καθορίζεται επίσης κατ' έτος με την ίδια απόφαση.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι καθ' όλη τη διάρκεια του έτους θα υποχρεούνται να συλλέγουν αποδείξεις για όλες τις καταναλωτικές δαπάνες τους, αλλά το ποιες τελικά θα εκπίπτουν από το εισόδημα και κατά συνέπεια θα περιορίζουν τη φορολογική επιβάρυνση θα το γνωρίζουν λίγο πριν ξεκινήσει η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από ειδική λίστα που θα εκδίδει το υπουργείο.

Με τον τρόπο αυτό ούτε οι καταναλωτές ούτε οι επιχειρήσεις θα γνωρίζουν εκ των προτέρων ποιες δαπάνες θα αναγνωρίζει η εφορία. Το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να ισχυροποιήσει το ενδιαφέρον των πολιτών στο να ζητούν αποδείξεις από τα εμπορικά καταστήματα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει σήμερα το ατομικό αφορολόγητο ποσό συνδέεται άμεσα με τις δαπάνες που πραγματοποιεί ο φορολογούμενος και έτσι αυτός δικαιούται το αφορολόγητο ποσό των 12.000 ευρώ, εφόσον προσκομίζει τις νόμιμες αποδείξεις αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών. Το ελάχιστο ύψος των αποδείξεων πρέπει να ανέρχεται στο 10% του ατομικού φορολογητέου εισοδήματός του (δεν περιλαμβάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές), αν αυτό είναι μέχρι 12.000 ευρώ, ενώ για εισόδημα μεγαλύτερο από 12.000 ευρώ το ελάχιστο ύψος των αποδείξεων υπολογίζεται στο 30% του δηλωθέντος εισοδήματος. Για ατομικό εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων δαπανών.

Μαγνητικές κάρτες

Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να ρίξει στη «μάχη» των αποδείξεων και ειδικές μαγνητικές κάρτες, στις οποίες θα είναι καταχωρημένοι οι ειδικοί Μοναδικοί Αριθμοί -bar-code- που θα πιστοποιούν τον ΑΦΜ των φορολογουμένων με ταυτόχρονη αποστολή ηλεκτρονικών τριμηνιαίων καταστάσεων από τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, έως ότου υπάρξει on line σύνδεση των ταμιακών μηχανών με τα συστήματα του Taxis.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα