ΕΤΕ: Κάλυψη της ΑΜΚ της Finansbank

Αύξηση συμμετοχής σε Finans Leasing και Stopanska Banka
Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2010 12:01
UPD:17:36

Την αύξηση κεφαλαίου της θυγατρικής της Finansbank στην Τουρκία για τη μετατροπή κεφαλαίων Tier 2 σε μετοχές σκοπεύει να καλύψει η Εθνική Τράπεζα, όπως δήλωσε στο Reuters ο ¶νθιμος Θωμόπουλος, γενικός διευθυντής οικονομικών της ETE.

«Κεφάλαια Tier 2 θα μετατραπούν σε μετοχές, περίπου 350 εκατ. δολαρίων», ανέφερε ο κ. Θωμόπουλος, σημειώνοντας πως «πρόκειται για μια απόφαση που πάρθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Finansbank στις 2 Αυγούστου να αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 551 εκατ. τουρκικές λίρες» (285 εκατ. ευρώ περίπου).

H Εθνική θα εξασκήσει πλήρως τα δικαιώματα της, χρησιμοποιώντας τα έσοδα από την λήξη ομολογίας μειωμένης εξασφάλισης της Finansbank.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου 2010, μετά τη λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Τουρκίας. Μετά την αύξηση το μετοχικό κεφάλαιο της Finansbank θα διαμορφωθεί από 1.653.750 χιλ. τουρκικές λίρες σε 2.205.000 χιλ. τουρκικές λίρες και τα συνολικά ίδια κεφάλαια θα υπερβούν τα 5,5 δισεκ.τουρκικές λίρες ή 2,85 δισεκ. ευρώ περίπου.

Μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ο κύριος βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Finansbank αναμένεται ότι θα αυξηθεί κατά 170 μονάδες βάσης και θα διαμορφωθεί σε 14% περίπου.

Χθες, ο όμιλος ανακοίνωσε ότι η Finansbank εμφάνισε αύξηση της κερδοφορίας της στο δεύτερο τρίμηνο σε τριμηνιαία βάση κατά 37% στα 199 εκατ. τουρκικές λίρες. Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, τα κέρδη ενισχύθηκαν κατά 1% σε 344 εκατ. τουρκικές λίρες.

Με 89,1% στη Finans Leasing

Εν τω μεταξύ, η ΕΤΕ ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010 η διαδικασία δημόσιας προσφοράς της για την εξαγορά μετοχών της Finans Leasing, εταιρείας του Ομίλου, που διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Μέσω της εν λόγω διαδικασίας, η Εθνική Τράπεζα απέκτησε ποσοστό 27,3% της Finans Leasing έναντι ποσού 81,7 εκατ. Τουρκικών Λιρών (€ 42 εκατ. περίπου), αυξάνοντας την απευθείας συμμετοχή της από 2,55% σε 29,85% περίπου.

Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσοστό του Ομίλου της ΕΤΕ μέσω και των θυγατρικών εταιρειών Finansbank και Finans Invest στη Finans Leasing ανέρχεται πλέον σε 89,1% περίπου.

Αύξηση συμμετοχής και στην Stopanska Banka

Παράλληλα, η ΕΤΕ επιβεβαίωσε την αύξηση της συμμετοχής της στην Stopanska Banka. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, την Τρίτη 17 Αυγούστου 2010 ολοκλήρωσε την εξαγορά ποσοστού 21,6% του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της στην ΠΓΔΜ, ανεβάζοντας έτσι το ποσοστό της συμμετοχής της από 73,04% σε 94,64%.

Η εξαγορά έγινε με βάση την καθαρή θέση της τράπεζας και το ύψος του τιμήματος ανήλθε σε €35,1 εκατ.

Σημειώνεται ότι η Stopanska Banka είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της ΠΓΔΜ με μερίδιο αγοράς που ξεπερνά το 25%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ



Σχολιασμένα