Επισκόπηση οικονομικού Τύπου

Πέμπτη, 19 Αυγούστου 2010 08:46

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Βουλιάζουν" τα έσοδα του ελληνικού τουρισμού. Τα στοιχεία του ισοζυγίου δείχνουν ότι ο Ιούνιος ήταν ο χειρότερος μήνας".

"Ο χειρότερος μήνας για τον ελληνικό τουρισμό, τουλάχιστον μέχρι τα έως τώρα στοιχεία, ήταν ο Ιούνιος καθώς τα έσοδα υποχώρησαν κατά 15,7%, γεγονός το οποίο δημιουργεί προβληματισμό και ανησυχία στην κυβέρνηση αλλά και τους παράγοντες του κλάδου", γράφει η «Ν». "Στο α' εξάμηνο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, η μείωση εσόδων του τουρισμού από το εξωτερικό έφθασε στο 11,9% και εισπράχθηκαν 2,7 δισ. ευρώ έναντι 3,1 δισ. ευρώ πέρυσι".

ΕΞΠΡΕΣ: "Ασφυκτιούν... οι επιχειρήσεις από την έλλειψη ρευστότητας. Ανησυχητικά στοιχεία προκύπτουν από ειδική έρευνα που διενήργησε το ΕΒΕΑ".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "οξύ πρόβλημα ρευστότητας ταλανίζει τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με δυσκολίες πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση και με καθυστερήσεις ένταξης σε κοινοτικά ή άλλα προγράμματα. Ο κύκλος εργασιών έχει περιοριστεί δραστικά λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ αυξάνονται ο χρόνος αλλά και οι επισφάλειες στην αποπληρωμή οφειλών από πελάτες τους".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ανεργία 16% το Φθινόπωρο. Πρόβλεψη για 800.000 άτομα εκτός εργασίας".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "επιπλέον 98.834 άνεργοι προστέθηκαν στις λίστες του ΟΑΕΔ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 659.384 άτομα. Η αύξηση της ανεργίας καταγράφεται σε μία εποχή που οι τουριστικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία, ενώ υλοποιούνται και προγράμματα απασχόλησης, μέσω της επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών".

ΚΕΡΔΟΣ: "Αναπτυξιακή στασιμότητα. Ανεπαίσθητες οι μεταβολές του παγκόσμιου ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο".

Η εφημερίδα γράφει ότι "σε φάση στασιμότητας περιήλθαν συνολικά οι οικονομίες των 32 χωρών - μελών του ΟΟΣΑ στο δεύτερο τρίμηνο του 2010, με κύριους υπεύθυνους τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία. Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν στους κόλπους του ΟΟΣΑ αυξήθηκε με ρυθμό 0,7% στο τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο, ίδιο ρυθμό με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο".



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα