ΥΠΟΙΚ: Αύξηση €12 δισ. στο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης

Το α’ εξάμηνο
Πέμπτη, 19 Αυγούστου 2010 16:36

Στα 18,43 δισ. ευρώ ανήλθε η αύξηση του χρέους της Κεντρικής Κυβέρνησης το πρώτο εξάμηνο του 2010, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Τα διαθέσιμα αυξήθηκαν το ίδιο διάστημα κατά 6,36 δισ. ευρώ, γεγονός που, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, υποδηλώνει ότι η πραγματική «αύξηση» ανέρχεται 12 δισ. ευρώ και ακολουθεί την αύξηση του ελλείμματος.

Σημειώνεται πως για το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009 η πραγματική αύξηση – συνυπολογίζοντας και την μεταβολή των διαθεσίμων - του χρέους της Κεντρικής Κυβέρνησης είχε ανέλθει σε 22,9 δισ. ευρώ.

«Το παραπάνω υποδηλώνει με σαφήνεια ότι οι μεταβολές του χρέους της Κεντρικής Κυβέρνησης εξελίσσονται μέσα στα καθορισμένα πλαίσια του προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής του οποίου ένας από τους βασικούς στόχους αποτελεί η συγκράτηση του ρυθμού αύξησης του Δημόσιου Χρέους και η επαναφορά του σε βιώσιμη για την οικονομία τροχιά», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

Για το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, η μεταβολή του χρέους της Κεντρικής Κυβέρνησης ανήλθε σε 6,57 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο, η μεταβολή αυτή κατά κύριο λόγο αντανακλά το ταμειακό έλλειμμα του δεύτερου τριμήνου ύψους 5,69 δισ. ευρώ, ενώ η υπόλοιπη αύξηση οφείλεται σε παράγοντες όπως η αύξηση των διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου και σε αναπροσαρμογές στην αποτίμηση τιμαριθμοποιημένου χρέους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα