Σε περίπου 900 εκατ. ευρώ τα χρέη των νοσοκομείων

Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2002 15:24

Σε 873 εκατ. ευρώ έφθασε στις 31/8 το χρέος των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές φαρμάκων, νοσοκομειακού υλικού και ιατρικού εξοπλισμού. Από το χρέος αυτό, που αφορά ανεξόφλητα τιμολόγια των τελευταίων 12 μηνών, το μισό περίπου είναι οφειλές προς φαρμακευτικές επιχειρήσεις, βιομηχανικές και εισαγωγικές, οι οποίες είναι αποφασισμένες να τα διεκδικήσουν εντόκως.

Ιδιαίτερα οξύ είναι το πρόβλημα των χρεών από τιμολόγια που οφείλει προς τους προμηθευτές το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), το οποίο τροφοδοτεί τα νοσοκομεία με απολύτως αναγκαία και μοναδικά φάρμακα, όπως πλάσμα αίματος, αντικαρκινικά κα.

Ορισμένες προμηθεύτριες εταιρείες προτίθενται να διακόψουν την παροχή τέτοιων φαρμάκων, λόγω ανεξόφλητων τιμολογίων.

Τα νοσοκομεία επιρρίπτουν την ευθύνη στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία οφείλουν στα νοσοκομεία 738 εκ. ευρώ, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Εκ. Νασιώκα.

Υπενθυμίζεται ότι τα δημόσια νοσοκομεία οφείλουν με βάση τον νόμο να εξοφλούν τους προμηθευτές τους το αργότερο εντός 90 ημερών από την παραλαβή του τιμολογίου, ενώ σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία 2000/35 που ισχύει υποχρεωτικά και στη χώρα μας απο τον περασμένο Αύγουστο, όλα τα τιμολόγια πρέπει να εξοφλούνται το αργότερο εντός 60 ημερών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα