Στην ανάγκη τήρησης της δέσμευσης για μείωση των κρατικών δαπανών, κατά 4 δισ. ευρώ φέτος, επέμεινε η Κομισιόν, προκειμένου η Ελλάδα να αντισταθμίσει την υστέρηση των εσόδων και να πετύχει τη μείωση του ελλείμματος στο 8% του ΑΕΠ.
«Τα δημοσιονομικά μέτρα που έλαβε η Ελλάδα μοιάζουν προς το παρόν επαρκή ώστε να ικανοποιηθούν οι στόχοι για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010 ... υπό την προϋπόθεση ότι ο έλεγχος των δαπανών παραμείνει πολύ αυστηρός οδηγώντας σε συνολικές κρατικές δαπάνες 4 δισ. ευρώ ώστε να αντισταθμιστεί η υστέρηση των εσόδων και οι ατασθαλίες στις δαπάνες άλλων κρατικών τομέων» σημειώνεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Δεδομένου ότι τα προγραμματισμένα μέτρα θα εφαρμοστούν καταλλήλως και εγκαίρως, και δεδομένου ότι το σενάριο στα μακροοικονομικά εξελιχθεί σύμφωνα με τις προσδοκίες, οι διαθέσιμες προβλέψεις δείχνουν ότι το έλλειμμα της κυβέρνησης και το πλαφόν για το χρέος το 2011-2014, με διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος έως το 2014, είναι εφικτά» προστίθεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.
«Κινούμενος στόχος» η μείωση των δαπανών
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ πάντως ανέφερε ότι η μείωση των δαπανών κατά 4 δισ. ευρώ για να αντισταθμίσει τα χαμηλότερα έσοδα σε άλλους τομείς είναι ένας «κινούμενος στόχος», καθώς εάν αποδειχθούν υψηλότερα τα έσοδα ή η μείωση των δαπανών, το ποσό των 4 δισ. θα μειωθεί αναλόγως.
«Δεν ζητούμε νέες περικοπές δαπανών»
Με νεότερη δήλωσή του, ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η Ε.Ε. δεν ζητά από την ελληνική κυβέρνηση επιπλέον περικοπές στις δαπάνες, καθώς η μείωση κατά 4 δισ. ευρώ αποτελεί υπάρχουσα δέσμευση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία μάλιστα, όπως τόνισε, έχει ήδη ξεπεράσει το σχετικό στόχο για τις δαπάνες στο πρώτο εξάμηνο. «Δεν ζητούμε νέες περικοπές δαπανών», υπογράμμισε δίνοντας διευκρινίσεις επί των συμπερασμάτων ενημέρωσης της Κομισιόν προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε..
Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού Ιανουαρίου - Ιουλίου 2010 το υπουργείο Οικονομικών, αναφέρει μεταξύ άλλων πως οι δαπάνες του τακτικού Προϋπολογισμού στο ίδιο χρονικό διάστημα μειώθηκαν κατά 10% έναντι ετήσιου στόχου για μείωση κατά 5,5%. Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες 13,2% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 5,8% και οι τόκοι κατά 0,2% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,6%.
Η μείωση των πρωτογενών δαπανών οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των δαπανών για Ασφάλιση και Περίθαλψη (μείωση των επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία κατά 1.326 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009), των λειτουργικών και λοιπών δαπανών, όπως των επιχορηγήσεων και των καταναλωτικών δαπανών (μείωση κατά 890 εκατ. ευρώ), των αποδόσεων εσόδων τρίτων κατά 700 εκατ. ευρώ. και τέλος των δαπανών για μισθούς και συντάξεις κατά 775 εκατ. ευρώ.
Οι δαπάνες τέλος του ΠΔΕ είναι περιορισμένες κατά 36,3%, ενώ τα έσοδα του αυξήθηκαν κατά 23,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα το επικαιροποιημένο μνημόνιο για την ελληνική οικονομία. Δείτε το στο συνημμένο αρχείο.