Γερμανία: Επιχειρηματικό «μέτωπο» κατά του φόρου στην πυρηνική ενέργεια

Παρασκευή, 20 Αυγούστου 2010 15:31
UPD:15:33

Την αντίθεσή τους στα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης να επιβάλει φορολογία στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας εξέφρασαν περίπου 40 επικεφαλής μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, επισείοντας το φάσμα της αποβιομηχάνισης της χώρας.

Την αντίθεσή τους στα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης να επιβάλει φορολογία στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας εξέφρασαν περίπου 40 επικεφαλής μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

«Μια πολιτική που έγκειται στο να ενισχύεται ο (κρατικός) προϋπολογισμός με την επιβολή νέων φόρων στην ενέργεια ισοδυναμεί με μπλοκάρισμα των σημαντικών επενδύσεων για το μέλλον», γράφουν σε κείμενο, που αποκαλύφθηκε σήμερα από την εφημερίδα Χάντελσμπλατ.

Το κείμενο αυτό, που πρόκειται να δημοσιευτεί αύριο με τη μορφή ολοσέλιδης διαφημιστικής καταχώρισης στις εφημερίδες, καταφέρεται εναντίον του σχεδίου να επιβληθεί στην πυρηνική ενέργεια φόρος, ο οποίος υπολογίζεται ότι θα αποφέρει καθαρά κέρδη στο κράτος 2,3 δισ. ευρώ ετησίως.

«Μια βιαστική έξοδος από την πυρηνική ενέργεια θα κατέστρεφε κεφάλαιο δισεκατομμυρίων ευρώ», προειδοποιούν οι συντάκτες του κειμένου, επισημαίνοντας ότι «για να είναι οι τιμές της ενέργειας προσιτές σε όλους, δεν μπορούμε προς το παρόν να απαρνηθούμε ούτε τον άνθρακα ούτε την πυρηνική ενέργεια».

Ο κατάλογος αυτών που υπογράφουν το κείμενο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τους επικεφαλής των μεγάλων ενεργειακών ομίλων EON, RWE, του σουηδικού ομίλου Vattenfall και τους επικεφαλής γιγάντων της βιομηχανίας όπως οι BASF, Bayer και ThyssenKrupp.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα