Ξεκινούν αγορανομικοί έλεγχοι και σε φούρνους

Τρίτη, 24 Αυγούστου 2010 12:52
UPD:17:53

Αγορανομικούς και κοστολογικούς ελέγχους και σε αρτοποιεία ξεκινάει το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

«Δεν δικαιολογείται καμία αύξηση των αλεύρων και του ψωμιού από κανέναν είτε από τους αλευροβιομήχανους, είτε από τους αρτοποιούς», δήλωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Μπατζελή κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα με αντικείμενο την κατάσταση στην αγορά των σιτηρών.

Συμπλήρωσε ακόμα ότι καταβάλλονται προσπάθειες να επανέλθει η τιμή του στα επίπεδα του 2007 (σ.σ. χαμηλότερη ως 20% από τη σημερινή).

Κ. Μπατζελή: Δεν δικαιολογείται καμία αύξηση στην τιμή των αλεύρων και του ψωμιού

Κ. Μπατζελή: Δεν δικαιολογείται καμία αύξηση στην τιμή των αλεύρων και του ψωμιού

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ακόμη ότι αρχίζει άμεσα η καταγραφή των αποθεμάτων σιτηρών, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος της ερχόμενης εβδομάδας και ότι συνεχίζονται οι έλεγχοι για πάταξη της κερδοσκοπίας.

Παράλληλα, εξήγγειλε:

- την ίδρυση οργανισμού σιτηρών

- την ίδρυση διεπαγγελματικής οργάνωσης σιτηρών

- την υποχρεωτικότητα (με συμβόλαιο πώλησης των σιτηρών)

- τη στήριξη των παραγωγών μαλακού σίτου με αγροτοπεριβαλλοντικά μέτρα.

Επίσης, η κ. Μπατζελή καυτηρίασε το φαινόμενο των συμβολαίων με ανοιχτές τιμές που είναι ελληνική «πατέντα» και τόνισε: «Τα συμβόλαια από εδώ και στο εξής θα έχουν συγκεκριμένες τιμές».

Την ίδια στιγμή αγορανομικούς και κοστολογικούς ελέγχους και σε αρτοποιεία ξεκινάει το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Σε περίπτωση που οι υπηρεσίες διαπιστώσουν παραβάσεις αγορανομικών διατάξεων θα επιβληθούν και τα αντίστοιχα πρόστιμα.

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο και κανένας λόγος για αύξηση της τιμής του ψωμιού, ακόμα και εάν οι τιμές του μαλακού σιταριού διεθνώς έχουν αυξητικές τάσεις», επισημαίνει το ΥΠΟΙΑΝ σε σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι η Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς διενεργεί ήδη σειρά από αγορανομικούς και κοστολογικούς ελέγχους στις μεγάλες εισαγωγικές εταιρείες και στις αλευροβιομηχανίες (στην Ελλάδα το 60% του μαλακού σιταριού εισάγεται, ενώ το 40% προέρχεται από την ελληνική παραγωγή).

Μετά από χθεσινή επικοινωνία του υφυπουργού Οικονομίας Μ. Μπόλαρη με το γραφείο του Επιτρόπου Αγροτικής Ανάπτυξης προέκυψε ότι οι τιμές για το σιτάρι σε σχέση με τα τέλη Ιουλίου είναι πτωτικές.

Επιπλέον, επαναβεβαιώθηκε ότι η παραγωγή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλύπτει τις ανάγκες των χωρών-μελών σε κάθε περίπτωση και ότι οι αντιδράσεις της αγοράς είναι υπερβολικές σε σχέση με το πρόβλημα, γι’ αυτό τα όποια φαινόμενα κερδοσκοπίας είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τα κράτη-μέλη.

Οξεία κριτική από τη ΝΔ

Για αδιαφορία και ανευθυνότητα κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Γραμματέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κ. Κόλλιας, χαρακτηρίζοντας ετεροχρονισμένες τις σημερινές εξαγγελίες για την αγορά του σιταριού και των αλεύρων.

«Δυστυχώς για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση του Μνημονίου, μας αποδεικνύει ότι οι εξελίξεις την προσπέρασαν», αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση ο κ. Κόλλιας και συνεχίζει: «μόλις σήμερα ανακοίνωσε την πρόθεση της να λάβει μέτρα, όταν όλο αυτό το διάστημα οι κερδοσκόποι δρουν ανεξέλεγκτα, εις βάρος των γεωργών, των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών.

«Δυστυχώς, η κυβέρνηση της ξαπλώστρας, με την απουσία, την αδιαφορία και την ανευθυνότητα της, εγκληματεί κατά του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα», καταλήγει.

ΣΥΝ: Επανάληψη γενικών και αόριστων εξαγγελιών

«Τα αποτελέσματα της σημερινής σύσκεψης, που διοργάνωσε έστω και καθυστερημένα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το μόνο που δεν διασφαλίζουν είναι το συμφέρον των μικρομεσαίων παραγωγών σιτηρών, των κτηνοτρόφων και των εργαζομένων καταναλωτών», σχολιάζει ο Συνασπισμός.

Αναφέρει ακόμα ότι «η επανάληψη γενικών και αόριστων εξαγγελιών, που ήδη από τον περασμένο Οκτώβρη είχε διατυπώσει, περί δημιουργίας νέων φορέων συγκέντρωσης και διαχείρισης αγροτικών προϊόντων, στην προκειμένη περίπτωση δημητριακών, όχι μόνο δεν πείθουν πλέον κανένα, αλλά δίνουν άλλοθι στη συνέχιση της δράσης του καρτέλ και στα σιτηρά».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα