Ν. Καν: «Μη επιθυμητή» η μεγάλος άνοδος του γιεν

Τρίτη, 24 Αυγούστου 2010 14:00

«Οι μεγάλες αλλαγές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες δεν είναι επιθυμητές» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Ναότο Καν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Τόκιο.

Την αντίθεσή του με οποιαδήποτε μεγάλη μεταβολή σημειώνεται στις συναλλαγματικές ισοτιμίες εξέφρασε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Ναότο Καν, τη στιγμή που το γιεν αναρριχήθηκε σε υψηλό 15ετίας έναντι του δολαρίου και υψηλό οκτώ ετών έναντι του ευρώ.

«Οι μεγάλες αλλαγές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες δεν είναι επιθυμητές» δήλωσε ο Καν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Τόκιο.

Λίγο νωρίτερα, είχε συναντηθεί με τον Νομπουάκι Κόγκα, επικεφαλής της ιαπωνικής ομοσπονδίας εργατικών ενώσεων, ο οποίος ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες του G7 θα πρέπει να συντονίσουν τις ενέργειες για σταθεροποίηση του γιεν.

Οι Ιάπωνες αξιωματούχοι δέχονται ισχυρές πιέσεις να προστατέψουν την εύθραυστη ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς η μεγάλη άνοδος του γιεν απειλεί να περιορίσει τα κέρδη από τις εξαγωγές και να επιδεινώσει τον αποπληθωρισμό.

Ο Καν είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ) Μασαάκι Σιρακάουα. Στο επίκεντρο των συζητήσεών τους ήταν η πορεία της οικονομίας και το γιεν, ωστόσο δεν θίχθηκε ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσαν να παρέμβουν οι ιαπωνικές αρχές στις αγορές ξένου συναλλάγματος.

Το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύθηκε σήμερα έως τα 84,16 γιεν ανά δολάριο, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 18 Ιουνίου 1995. Επίσης, αναρριχήθηκε σε υψηλό οκταετίας έναντι του ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα