Επανέρχεται στο θέμα των χειρισμών για τις αποκρατικοποιήσεις τραπεζών ο ΣΜΕΧΑ ζητώντας εκ νέου την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Με υπόμνημά του εξάλλου την περασμένη εβδομάδα ο ΣΜΕΧΑ (Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνων) είχε υποστηρίξει ότι η απευθείας επιλογή συμβούλων από την κυβέρνηση και όχι με διαγωνισμό, για την αποτίμηση των κρατικών τραπεζών, νοθεύει τον υγιή ανταγωνισμό.
Ο Σύνδεσμος επαναλαμβάνει το αίτημά του, επικαλούμενος αυτή τη φορά σχετικές αναφορές της Ε.Ε., που κάνουν λόγο για ανοιχτό και διαφανή διαγωνισμό.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΜΕΧΑ, την περασμένη Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα έκθεσή της για το πρόγραμμα σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας. Όπως τονίζει, για πρώτη φορά, πληροφορούνται οι ενδιαφερόμενοι και όλοι οι Έλληνες πολίτες το πλαίσιο της γνωστής διαδικασίας επιλογής συμβούλων για το ρόλο του Δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα της χώρας και την αποτίμηση των κρατικών τραπεζών.
Από το έγγραφο της ΕΕ αποδεικνύεται ότι υπάρχουν πολλές διαδικασίες. Από την άλλη, συνεχίζει η ανακοίνωση, ο Υπουργός Οικονομικών συμφώνησε να προβεί το Δημόσιο με την βοήθεια εξωτερικών συνεργατών σε μελέτες επιμέλειας ως πιθανός πωλητής της ΑΤΕ και των άλλων κρατικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Οι εκθέσεις αυτές - μία για κάθε κρατικό πιστωτικό ίδρυμα - θα πρέπει να είναι έτοιμες μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Η πώληση των συμμετοχών του Δημοσίου θα πρέπει να λάβει χώρα μέσω ενός ανοικτού και διαφανούς διαγωνισμού άνευ διακρίσεων σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες ανταγωνισμού.
«Το έγγραφο της ΕΕ αποδεικνύει - πέραν πάσης αμφιβολίας - ότι οι διαδικασίες πωλήσεων κρατικών μετοχών υπόκεινται στους κανόνες ανταγωνισμού όπως ο ΣΜΕΧΑ έχει υπερασπισθεί στις περυσινές καταγγελίες του προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Δικαιώνεται έτσι και η καταγγελία του ΣΜΕΧΑ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την παράνομη μεταβίβαση του ελέγχου του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Τα παραπάνω, συμπληρώνει ο ΣΜΕΧΑ, επιβεβαιώνουν πλήρως το βάσιμο της καταγγελίας του συνδέσμου στην Επιτροπής Ανταγωνισμού για την έλλειψη ανοικτής και διαφανούς διαδικασίας επιλογής συμβούλων. Ζητεί, τέλος, εκ νέου την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού προκειμένου να επιτραπεί στην κοινοπραξία των μελών του ΣΜΕΧΑ να συμμετάσχουν στην αποτίμηση των κρατικών τραπεζικών συμμετοχών, ενώ δεσμεύεται να προχωρήσει στην ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με το μέχρι τώρα αποκλεισμό των Ελλήνων υποψηφίων.