Ανδ. Λοβέρδος: Κανένα νέο μέτρο στο Ασφαλιστικό

Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2010 13:16
UPD:18:23
EUROKINISSI /ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

«Δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθεί νέο μέτρο στο υπουργείο Εργασίας», δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, στο πλαίσιο του επικαιροποιημένου μνημονίου.

«Το υπουργείο ανταπεξήλθε στις υποχρεώσεις του πρώτο και πριν τα χρονοδιαγράμματα και είμαστε περήφανοι για αυτό», πρόσθεσε και διαβεβαίωσε ακόμα πως «δεν υπάρχει και καμία περίπτωση περικοπής ή αναδιάρθρωσης των επιδομάτων ανεργίας».

Α. Λοβέρδος: Oργανωμένο έγκλημα η προκλητή συνταγογράφηση

Α. Λοβέρδος: Oργανωμένο έγκλημα η προκλητή συνταγογράφηση

Ξεκινά πιλοτικά τον Οκτώβριο η ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Ο κ. Λοβέρδος παρουσίασε επίσης το νέο σχέδιο νόμου για την ηλεκτρονική καταχώρηση και εκτέλεση συνταγών (δείτε το συνημμένο αρχείο) το οποίο θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και πρόκειται για μέτρο που αποσκοπεί στην αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων κατά περίπου 1 δισ. ευρώ κατά έτος.

Η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνά Βρέττα δήλωσε ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και το κόστος του ανέρχεται σε 800.000 ευρώ.

Οπως αναφέρθηκε, η φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων ανήλθε για το 2009 σε 5 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το 40% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης προς αυτά.

Το ύψος της δαπάνης οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Ενδεικτικά αναφέρονται η κατευθυνόμενη, η προκλητική, η παράνομη συνταγογράφηση, η εικονική χρήση συνταγών ή η χρήση τους για άλλους σκοπούς. Το μερίδιο των παραπάνω στη δαπάνη ισοδυναμεί με το 20-25% του συνόλου της.

Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος έθεσε ως επόμενο στόχο του υπουργείου τη δημιουργία ενιαίου μητρώου συνταξιούχων και την έναρξη διαδικασιών για απογραφή όλων όσων λαμβάνουν σύνταξη.

Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια ανασχηματισμού, ο κ. Λοβέρδος αρκέστηκε να πει: «Είναι απαράδεκτο ένας υπουργός να συμμετέχει σε συζητήσεις για ανασχηματισμούς».

Α. Λοβέρδος: Aπαράδεκτο ένας υπουργός να συμμετέχει σε συζητήσεις για ανασχηματισμούς

Α. Λοβέρδος: Aπαράδεκτο ένας υπουργός να συμμετέχει σε συζητήσεις για ανασχηματισμούς

Ποινική δίωξη για «υπεραιωνόβιους» συνταξιούχους

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εργασίας κ. Κουτρουμάνης έκανε λόγο για περίπου 8.500 «υπεραιωνόβιους» οι οποίοι εμφανίζονται να λαμβάνουν σύνταξη από τα Ταμεία, εκ των οποίων περισσότεροι από 500 είναι άνω των 110 ετών.

Ηδη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη από την εισαγγελία και με τη βοήθεια της Ασφάλειας αναζητώνται τα συγκεκριμένα πρόσωπα ώστε να διαπιστωθεί εάν βρίσκονται εν ζωή ή αν έχουν αποβιώσει.

Γ. Κουτρουμάνης: Eπόμενο βήμα η απογραφή των συνταξιούχων

Γ. Κουτρουμάνης: Eπόμενο βήμα η απογραφή των συνταξιούχων

ΝΔ: Με καθυστέρηση οι εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας

Επικριτικός εμφανίστηκε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ιωάννης Βρούτσης, σχολιάζοντας τις σημερινές εξαγγελίες του Υπουργού Εργασίας.

«Η κυβέρνηση, με καθυστέρηση πολλών μηνών, εξαγγέλλει για δεύτερη φορά (Δεκέμβριος 2009) Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης για τα Ασφαλιστικά Ταμεία», αναφέρει ο κ. Βρούτσης σε σχετική του δήλωση, υπενθυμίζοντας ότι η ΝΔ είχε προχωρήσει στον ηλεκτρονικό έλεγχο των συνταγών των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Εκφράζει επίσης την απορία του γιατί –όπως υποστηρίζει – «ο υπουργός δεν έδωσε στοιχεία για τις αναγκαίες υποδομές υποστήριξης του συστήματος, δεν καθόρισε χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, Φορέα Διαχείρισης και κυρίως δεν προέβλεψε την αναγκαία διαβούλευση - συνεννόηση με τον υγειονομικό κόσμο».

«Ο περιορισμός της σπατάλης πρέπει να μπει σε υψηλή προτεραιότητα από την κυβέρνηση, γιατί είναι κοινωνικά άδικο τα βάρη της κρίσης να συνεχίζουν να τα πληρώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι», καταλήγει ο κ. Βρούτσης.

ΛΑΟΣ: Σε δύο διαφορετικές γραμμές η κυβέρνηση

«Η κυβέρνηση κινείται σε δύο διαφορετικές γραμμές: η μία είναι η γραμμή Λοβέρδου δηλαδή “εξαιρετικά σκληρά μέτρα εφάπαξ”- όπως έγινε με το νέο ασφαλιστικό- και η άλλη η γραμμή Παπακωνσταντίνου, δηλαδή “πρόσθετα μέτρα με συχνή περιοδικότητα”», σχολιάζει ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. ¶ϊβαλιώτης.

«Καμία από τις δύο δεν μιλά για ανάπτυξη. Η μόνη λύση είναι μια κυβέρνηση οικουμενικής αντίληψης», συμπληρώνει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα