Motor Oil: Καλύτερα αποτελέσματα αναμένει η Merit για το β’ εξάμηνο

Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2010 15:07

Μέτρια αλλά σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενα χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της Motor Oil για το πρώτο εξάμηνο η Merit ΧΑΕΠΕΥ.

Όπως αναφέρει σε σημερινό της σχόλιο, τα αποτελέσματα είναι κυρίως επηρεασμένα από την εγχώρια πτώση στην κατανάλωση καυσίμων λόγω της επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος και της μεγάλης αύξησης στην φορολογία.

Ως θετικό εκτιμά πάντως το γεγονός ότι οι όγκοι στον τομέα του διυλιστηρίου μειώθηκαν ελάχιστα, σε αντίθεση με τους όγκους στον τομέα εμπορίας καυσίμων που η μείωση του στην Ελλάδα έφτασε το 41,4%.

Σύμφωνα με τη Merit, σημαντικό γεγονός αποτελεί επίσης η αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας του ομίλου, που πλέον αποτελεί το 46,3% όσον αφορά τα έσοδα και το 52,6% όσον αφορά τους όγκους.

Όσον αφορά τον κύκλο εργασιών η αύξηση της τάξεως του 34,4% είναι πλασματική και οφείλεται στην μεγάλη άνοδο των τιμών του πετρελαίου, όσον αφορά τη δραστηριότητα διυλιστηρίου και στην μεγάλη άνοδο των τιμών των καυσίμων, όσον αφορά τη δραστηριότητα πρατηρίων σε σχέση με την συγκρινόμενη περίοδο, αναφέρει η χρηματιστηριακή.

Παράλληλα, εκτιμά ότι το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα είναι καλύτερο, παρά την επιβράδυνση της ζήτησης στην εγχώρια αγορά, καθώς φαίνεται ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν σταθεροποιηθεί, το δολάριο δεν έχει ενισχυθεί περεταίρω σε σχέση με το ευρώ ενώ τα περιθώρια του τομέα διύλισης μπορούν να βελτιστοποιηθούν χάρη και στην επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας του διυλιστηρίου.

Στον τομέα της εμπορίας καυσίμων η ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων της Shell Hellas αναμένεται να βελτιώσει τα νούμερα του τομέα, ενώ η μείωση των όγκων και των περιθωρίων κέρδους φαίνεται να σταθεροποιείται μετά τη διατήρηση της μέσης τιμής της αμόλυβδης σε επίπεδα κοντά στο €1,50.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΜΟΗ



Σχολιασμένα