Προωθείται ο θεσμός της κοινωνικής οικονομίας

Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2010 16:48
UPD:16:49

Θετικά υποδέχθηκε η αντιπολίτευση –πλην του ΚΚΕ- τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την προώθηση του θεσμού της κοινωνικής οικονομίας και τη διευκόλυνση της ίδρυσης και λειτουργίας κοινωνικών εταιρειών, που θα επιχορηγούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Το μέτρο θα εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Στόχος, όπως είπε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, είναι μέσω αυτών των μη κερδοσκοπικών εταιρειών να προωθηθεί η απασχόληση σε δραστηριότητες κοινωφελούς χαρακτήρα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων -όπως μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με αναπηρία, απεξαρτημένοι από ναρκωτικά- προκειμένου να καταπολεμηθεί ο κοινωνικός αποκλεισμός, να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και να ενδυναμωθεί η τοπική ανάπτυξη.

Οι εταιρείες αυτές δεν θα διανέμουν κέρδη, αλλά οι εταίροι απλώς θα αμείβονται για την παρεχόμενη εργασία τους με ανώτερο όριο το τριπλάσιο του κατώτερου μισθού. Παραδείγματα τέτοιων εταιρειών, είναι ήδη η «φροντίδα στο σπίτι».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Μιχάλης Τιμοσίδης έδωσε μεγάλο βάρος στο θέμα της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, χωρίς να αναλώνεται το κράτος σε επιδοματικές πολιτικές, ενώ έκρινε σκόπιμο να ξεκαθαριστεί εξαρχής το κονδύλι που θα διατεθεί για το εγχείρημα.

Από την ΝΔ ο Κώστας Τσιάρας σημείωσε ότι και η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ξεκινήσει το θεσμό, γι' αυτό και συμφωνεί με το νομοθετικό πλαίσιο που ετοιμάζεται, ρίχνοντας βάρος στον έλεγχο της χρηματοδότησης της διαχείρισης των εταιρειών αυτών.

Αρνητική στην προοπτική των κοινωνικών εταιρειών, δήλωσε η Σοφία Καλαντίδου από το ΚΚΕ, κρίνοντας ότι «η λειτουργία της κοινωνική οικονομίας κινείται παράλληλα και όχι αντιπαραθετικά προς την καπιταλιστική οικονομία».

Θετική, αλλά με έκφραση αμφιβολιών για την επιτυχία του εγχειρήματος, εμφανίστηκε εκ μέρους του ΛΑΟΣ η Ουρανία Παπανδρέου, ενώ επιφυλάξεις εξέφρασε ο ανεξάρτητος βουλευτής ("Δημοκρατική Αριστερά") Θανάσης Λεβέντης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα