Προτάσεις για πανευρωπαϊκή πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές πληροφορίες των εισηγμένων

Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2010 19:51
UPD:22:02

Μέτρα για να αναπτύξει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο την πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές πληροφορίες που δημοσιοποιούνται από τις εισηγμένες εταιρίες προτείνει η CESR (Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς).

Στόχος είναι να εναρμονιστούν και να βελτιωθούν τα πανευρωπαϊκά μέσα αναζήτησης χρηματοοικονομικών πληροφοριών και να διερευνηθεί η πιθανή χρήση του συστήματος παρουσίασης στοιχείων XBRL.

Οι σχετικές προτάσεις παρουσιάζονται στο κείμενο διαβούλευσης για τη βελτίωση των λειτουργιών αναζήτησης και τη διασύνδεση μεταξύ εθνικών μηχανισμών αποθήκευσης δεδομένων για τις χρηματοοικονομικές πληροφορίες.

Στο κείμενο παρουσιάζονται δύο επιλογές. Η πρώτη συνίσταται στην οργάνωση εθνικών βάσεων αποθήκευσης δεδομένων, στις οποίες θα υπάρχει πρόσβαση μέσω μίας ευρωπαϊκής μηχανής αναζήτησης, ενώ η δεύτερη επιλογή θα συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία σε μία ευρωπαϊκή κεντρική βάση δεδομένων.

Το δεύτερο μέτρο αφορά την πρόσκληση για σχόλια στο κείμενο της CESR που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2009 για τη Χρησιμοποίηση ενός Τυποποιημένου Εντύπου Υποβολής Χρηματοοικονομικών Στοιχείων Εκδοτριών εταιριών με Κινητές Αξίες που Διαπραγματεύονται σε Οργανωμένες Αγορές.

H CESR ανακοινώνει την απόφασή της να προχωρήσει σε έρευνα για πιθανή χρησιμοποίηση του ΧBRL για τη χρηματοοικονομική πληροφόρηση των εισηγμένων εταιριών.

H CESR θα διενεργήσει ανάλυση κόστους-ωφέλειας για την χρήση του XBRL. Η ανάλυση θα λαμβάνει υπόψη ένα σενάριο στο οποίο υπάρχει μεταβατική περίοδο πέντε ετών για να εισαγάγει ως υποχρεωτική απαίτηση για τις εισηγμένες εταιρίες που προετοιμάζουν ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις βάσει των ΔΠΧΑ να τα υποβάλλουν με XBRL βασίζοντας τις πρώτες οικονομικές καταστάσεις στους εθνικά Επίσημα Καθορισμένους Μηχανισμούς (Official Appointed Mechanisms-OAMs) για την κεντρική αποθήκευση ρυθμιζόμενων πληροφοριών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα