ATEbank: Ζημίες 109,9 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο

Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2010 18:46
UPD:19:05

Ζημίες ύψους 109,9 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι κερδών 71,3 εκατομυρίων ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο του 2010 ο όμιλος της ATEbank.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το προαναφερθέν αποτέλεσμα είναι συνέπεια της πολιτικής προβλέψεων που ακολουθήθηκε και της μεταβολής αποτίμησης του εμπορικού χαρτοφυλακίου ύψους €-238,0 εκ. σε σχέση με τον Ιούνιο 2009.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως αρνητικές αποτιμήσεις του εμπορικού χαρτοφυλακίου, ύψους €129,8 εκ., επιβάρυναν τα αποτελέσματα. Ταυτόχρονα, προστίθεται, λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης, ο όμιλος της ΑΤΕbank διατήρησε αυστηρή πολιτική εκτίμησης κινδύνων και προέβη στην αναγνώριση αυξημένων προβλέψεων απομείωσης στοιχείων του ενεργητικού το Α' εξάμηνο του 2010 ύψους €189,0 εκ. έναντι €142,7 εκ. το Α' εξάμηνο του 2010 (+32,5%).

Πάντως, στην ανακοίνωση τονίζεται πως «σε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομική δραστηριότητα σημείωσε περαιτέρω επιδείνωση, ο ομιλος της ΑΤΕbank συνέχισε να εμφανίζει υψηλά οργανικά προ προβλέψεων κέρδη, να διατηρεί επαρκή ρευστότητα και να δίνει έμφαση στη διασφάλιση της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού του».

Τα οργανικά προ προβλέψεων κέρδη ανήλθαν σε €180,3 εκ. έναντι €122,5 εκ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009, σημειώνοντας αύξηση 47,2% σε ετήσια βάση. Επισημαίνεται ότι το ύψος των οργανικών κερδών (προ προβλέψεων) του Β' τρίμηνου 2010 (€101,3 εκ.) είναι το καλύτερο τριμηνιαίο αποτέλεσμα του ομίλου την τελευταία πενταετία.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους το Α' εξάμηνο του 2010 διαμορφώθηκαν σε €399,3 εκ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 17,9% έναντι του αντίστοιχου εξαμήνου του 2009 (ενώ βελτίωση κατά 1,6% σημειώθηκε και σε τριμηνιαία βάση). Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η θετική αυτή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης του περιθωρίου επιτοκίου χορηγήσεων, της αύξησης των εσόδων τόκων του χαρτοφυλακίου ομολόγων, καθώς και της σημαντικής μείωσης του κόστους άντλησης χρήματος (κατά-28,1% σε ετήσια βάση). Η διαφορά του μέσου επιτοκίου χορηγήσεων από το αντίστοιχο των καταθέσεων σημείωσε αύξηση στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και ανήλθε στις 362 μ.β. ενώ το καθαρό περιθώριο επιτοκίου διαμορφώθηκε στο 2,71% από 2,69% το Α' εξάμηνο 2009.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά μεγέθη ο διοικητής της ΑΤΕ Θεόδωρος Πανταλάκης δήλωσε: «Η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας, η αποφασιστική εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και η προώθηση σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών, συμβάλλουν στη διαμόρφωση σταδιακά ενός θετικού πλαισίου για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη σημαντικός δρόμος να διανυθεί και αρκετές προκλήσεις να αντιμετωπιστούν προκειμένου η χώρα να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

»Ο όμιλος της ATEbank κατά το α΄ εξάμηνο του 2010 παρέμεινε προσηλωμένος στην προσπάθεια θωράκισης του ισολογισμού του, εστιάζοντας στη διασφάλιση της ποιότητας του ενεργητικού και σχηματίζοντας αυξημένες προβλέψεις έναντι ενδεχόμενων μελλοντικών επισφαλειών. Παράλληλα, παρά τη σημαντική κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας, διατήρησε ικανοποιητική προ προβλέψεων κερδοφορία στις βασικές εργασίες του. Στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, ο Όμιλος της ΑΤΕbank θέτει ως άμεση προτεραιότητα την ενίσχυση της κεφαλαιακής του βάσης. Παράλληλα, θα συνεχιστεί η προσπάθεια για τη βελτίωση της ποιότητας και σύνθεσης του ισολογισμού, καθώς και την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος οργανωτικής και λειτουργικής αναδιάρθρωσης. Με αυτές τις ενέργειες, η Διοίκηση αποσκοπεί στη διασφάλιση των προοπτικών ανάπτυξης του ομίλου και την ενεργό συμβολή του στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα