Νέες δεσμεύσεις για τον Ασωπό

Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2010 12:02
UPD:12:41

Νέες δράσεις για την ασφαλή υδροδότηση των Οινοφύτων ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, σημειώνοντας πως έχει ήδη αναγνωρίσει ξεκάθαρα το μεγάλο πρόβλημα της περιοχής και την επικινδυνότητα του εξασθενούς χρωμίου.

Υπενθυμίζεται πως χθες Τετάρτη δόθηκε στη δημοσιότητα έρευνα, η οποία καταδεικνύει αυξημένη θνησιμότητα των κατοίκων των Οινοφύτων από καρκίνο, γεγονός που αποδίδεται –με επιφύλαξη- και στην επί μακρόν παρουσία εξασθενούς χρωμίου στο νερό του Ασωπού.

Σήμερα, σε σχετική ανακοίνωση, το ΥΠΕΚΑ αναφέρει ότι με την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον Ασωπό, μεταξύ ενός μεγάλου αριθμού παραμέτρων, καθόρισε ένα αυστηρό και χωριστό όριο για το εξασθενές χρώμιο (3 μg/l) και σύντομα θα καθορίσει όρια για ένα μεγάλο σύνολο παραμέτρων- μεταξύ των οποίων- και για το εξασθενές χρώμιο, σε όλα τα επιφανειακά νερά της χώρας.

Ανακοινώνει ακόμα ότι σε πρόσφατη σύσκεψη αποφασίστηκε, με χρηματοδότηση του ΥΠΕΚΑ, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να δημοπρατήσει άμεσα τα απαιτούμενα έργα αναβάθμισης του διυλιστηρίου των Οινοφύτων και μεταφοράς νερού από τον Μόρνο στις κοινότητες που υδροδοτούνται με το προβληματικό νερό της περιοχής. Τα έργα αυτά θα γίνουν σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, αξιοποιώντας παράλληλα και την τεχνογνωσία της. Τα Οινόφυτα ήδη τροφοδοτούνται με νερό του Μόρνου.

Επίσης, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα επεξεργασθεί την αναθεώρηση του κανονισμού για το πόσιμο νερό, με στόχο τη διακριτή αναφορά σε όριο για το εξασθενές χρώμιο.

Το ΥΠΕΚΑ, προστίθεται στην ανακοίνωση, παρακολουθεί την υλοποίηση των δράσεων που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων της ΚΥΑ, με την έκδοση σχετικής Εγκυκλίου και επιδιώκει τη στενή συνεργασία με τις βιομηχανίες της περιοχής.

Το υπουργείο υπενθυμίζει ακόμα ότι από τον Απρίλιο, σε στενή συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, την Περιφέρεια και τις τοπικές Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης και τους ΟΤΑ έχουν δρομολογηθεί συγκεκριμένες ενέργειες για την ασφαλή υδροδότηση των κατοίκων της περιοχής με καθαρό πόσιμο νερό, έχουν εξασφαλισθεί οι απαιτούμενοι για το σκοπό αυτό πόροι και η ΕΥΔΑΠ έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διερευνήσεις.

Έρευνα - «Καμπανάκι» για το εξασθενές χρώμιο

Όπως προαναφέρθηκε, επιδημιολογική μελέτη του Παρατηρητηρίου Υγείας των Οινοφύτων, η οποία συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και χρηματοδοτείται από το ΚΕΕΛΠΝΟ, κατέδειξε ότι η θνησιμότητα των κατοίκων των Οινοφύτων από καρκίνο ήταν κατά την περίοδο 1999-2009 κατά 14% υψηλότερη από εκείνη των κατοίκων της υπόλοιπης Βοιωτίας.

Το γεγονός αυτό αποδίδεται –με επιφύλαξη- και στην επί μακρόν παρουσία εξασθενούς χρωμίου στο νερό του Ασωπού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επιδημιολογική μελέτη, η Τον πληθυσμό της μελέτης αποτελούν 5842 άτομα που κατά την περίοδο 1999-2009 ήταν Δημότες αλλά και μόνιμοι κάτοικοι των Οινοφύτων. Κατά τη διάρκεια των 11 ετών της παρακολούθησης καταγράφηκαν 474 θάνατοι, 118 εκ των οποίων οφείλονταν σε καρκίνο. Όσον αφορά στην αιτία θανάτου, η μελέτη έδειξε ότι ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η θνησιμότητα από καρκίνο του ήπατος, καρκίνο των νεφρών και της ουροδόχου κύστεως για τις γυναίκες, αλλά και από καρκίνο του πνεύμονα.

Σύμφωνα με την επιστημονική υπεύθυνη της μελέτης κ. Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι πιθανή αιτία των παρατηρούμενων αυξήσεων στους παραπάνω καρκίνους είναι η επί μακρόν παρουσία εξασθενούς χρωμίου στο νερό των Οινοφύτων, γεγονός που αποδίδεται στην πρακτική των βιομηχανιών της περιοχής να ρίχνουν τα απόβλητά τους στον Ασωπό.

Μάλιστα η μελέτη έδειξε θνησιμόητα κυρίως από καρκίνο του ήπατος και της ουροδόχου κύστης, που είναι καρκίνοι που συνδέονται με τη βιομηχανική ρύπανση.

Ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση του θέματος για την απόδοση αιτιωδών σχέσεων, ενώ στη θνησιμότητα από καρκίνο δεν αποκλείεται να έχουν συμβάλει και άλλοι ρυπαντές τόσο στο νερό όσο και στην ατμόσφαιρα.

Επιπλέον, πρέπει να επισημανθεί ότι τα ευρήματα αφορούν μόνο στοιχεία θνησιμότητας και ως εκ τούτου δεν αποκλείεται η επίδραση και άλλων παραγόντων όπως το κάπνισμα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα