Ανοικτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων από τη Fed

Κυριακή, 29 Αυγούστου 2010 11:26

Η ανάκαμψη της ομοσπονδιακής οικονομίας είναι «ηπιότερη της αναμενόμενης και προς το παρόν ανολοκλήρωτη», έστω κι αν η ανάπτυξη αυτή θα εδραιωθεί στη διάρκεια του 2011, τονίζει ο πρόεδρος της Federal Reserve, Μπεν Μπερνάνκι, εκτιμώντας ότι ενδεχομένως, θα πρέπει να ληφθούν από τη Fed πρόσθετα νομισματικά μέτρα, «με άξονα δράσης να υποστηριχθεί η ομοσπονδιακή οικονομία».

«Η Νομισματική Eπιτροπή της Fed προτίθεται να υιοθετήσει επιπλέον μέτρα, προς το συμφέρον της οικονομίας μας στη διάρκεια του β' εξαμήνου φέτος, έστω κι αν αυτά φανούν επώδυνα, στην περίπτωση που κάτι τέτοιο αποδειχθεί αναγκαίο (...) Τα μέτρα αυτά θα ληφθούν ιδίως στην περίπτωση που η επιδείνωση της οικονομίας μας προκύψει μεγάλη», ξεκαθαρίζει ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται στα αμερικανικά ΜΜΕ.

Κρατικά ομόλογα

Οσον αφορά τα μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα που προμηθεύεται η Fed περιοδικώς, ο κ. Μπερνάνκι αναφέρει ότι «με αυτά καθίσταται δυνατόν να μειωθούν τα δανειστικά επιτόκια της Fed». Επίσης, δεν αποκλείει η Κεντρική Τράπεζα «να αγοράσει στο μέλλον κι άλλα ομόλογα της ίδιας κατηγορίας ώστε, λόγω ακριβώς της πληθώρας τους, να αντισταθμίζονται ταυτοχρόνως τα όποια μειονεκτήματα από την κατοχή τους».

Επιτοκιακή πολιτική

Σύμφωνα με τον κ. Μπερνάνκι, «δεν θα ήταν κατάλληλο να μειωθούν έτι περαιτέρω τα δανειστικά επιτόκια της Fed, ή να αλλάξει ο στόχος της για τον ρυθμό του πληθωρισμού», προκρίνοντας, αντιθέτως, «τη διατήρηση των ισχυόντων δανειστικών επιτοκίων, έστω γιά ένα μεγάλο χρονικό διάστημα».

Πάντως επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας αρνήθηκε να αποκαλύψει τί είδους μέτρα ενδέχεται να λάβει επιπροσθέτως η Fed, για να υποσρηριχθεί ο ήπιος, έστω, ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Όσον αφορά τέλος την ανεργία, εκτίμησε πως κατέστη πιό ήπια κατά τους τελευταίους λίγους μήνες, ωστόσο όπως επεσήμανε, «ακόμα δεν υποχώρησε στο επιθυμητό, από την ηγεσία της Fed, επίπεδο».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα