Υποχωρεί το γιέν

Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2010 06:09
UPD:06:30

Πτωτικά έναντι όλων των βασικών νομισμάτων κινήθηκε το γιέν εν μέσω εικασιών ότι η Bank of Japan (BOJ) θα λάβει μέτρα για να περιορίσει την άνοδο του νομίσματος που επηρεάζει αρνητικά την ανάκαμψη της χώρας, την οποία οδηγούν οι εξαγωγές.

Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας έναντι του δολαρίου και του ευρώ μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της χώρας ότι θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 9 π.μ. ώρα Τόκιο. Ανοδικά κινήθηκε το δολάριο της Αυστραλίας καθώς τα κέρδη των μετοχών και των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής ώθησαν υψηλότερα τα ζήτηση για τα νομίσματα που συνδέονται με την ανάπτυξη.

Το γιέν υποχώρησε στα 85,87 ανά δολάριο της 11:03 π.μ. στο Τόκιο από 85,22 γιέν που ήταν στις 27 Αυγούστου στη Νέα Υόρκη μετά την υποχώρησή του στα 85,81, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 19 Αυγούστου. Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε στα 109,50 ανά ευρώ από 108,72, αφού νωρίτερα άγγιξε τα 109,56, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 20 Αυγούστου. Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στο 1,2751 ανά ευρώ από 1,2763 δολ. την εβδομάδα που πέρασε.

Ο διοικητής της Bank of Japan, Μασαάκι Σιρακάουα επέστρεψε χθες στο Τόκιο από το συμπόσιο στο Jackson Hole στο Γουαϊόμινγκ των ΗΠΑ, μία ημέρα νωρίτερα από το πρόγραμμα. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν θα συναντηθεί με τον Σιρακάουα μετά το πέρας της σημερινής έκτακτης σύσκεψης της κεντρικής τράπεζας, όπως μετέδωσε το CNBC, επικαλούμενο την ειδησεογραφική υπηρεσία Jiji.

Αυξημένη είναι η πίεση στην τράπεζα από τη διατήρηση του επιτοκίου της στο 0,1% και την αποχή από τη λήψη επιπλέον μέτρων στις πιστώσεις κατά τη σύσκεψή της στις 9 και 10 Αυγούστου. Το γιέν πλησίασε να αγγίξει τα 83,60 ανά δολάριο την εβδομάδα που πέρασε, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 1995.

Ο δείκτης Nikkei 225 έχει υποχωρήσει 5,9% από την τελευταία συνεδρίαση της Bank of Japan έως και την εβδομάδα που πέρασε εν μέσω ενδείξεων ότι η παγκόσμια ανάπτυξη κλονίζεται και εν μέσω ανησυχιών ότι η ισχυροποίηση του γιέν θα βλάψει την ιαπωνική οικονομία η οποία αναπτύχθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό φέτος.

Σήμερα στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 αναρριχήθηκε 3,1%, τα μέγιστα από τις 3 Ιουνίου, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας σημείωσαν άνοδο έως 11 μονάδες βάσης, τη μεγαλύτερη άνοδο σε χρονικό διάστημα περίπου δύο ετών.

Ανοδικά κινήθηκαν τα νομίσματα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Το δολάριο της Αυστραλίας ισχυροποιήθηκε στα 77,47 γιέν από 76,62 γιέν που ήταν στις 27 Αυγούστου στη Νέα Υόρκη. Εναντι του αμερικανικού δολαρίου το νόμισμα ισχυροποιήθηκε 0,4% φθάνοντας στα 90,22 σεντς. Το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας αναρριχήθηκε στα 61,23 γιέν από 60,56 γιέν. Εναντι του αμερικανικού νομίσματος σημείωσε άνοδο 0,3% φθάνοντας στα 71,31 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ.

Ο δείκτης MSCI Asia Pacific Index των μετοχών της ασιατικής περιφέρειας ισχυροποιήθηκε 1,5%. Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Οκτωβρίου σημείωσε άνοδο έως 0,6%, φθάνοντας στα 75,58 δολ. το βαρέλι, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex).

Το αμερικανικό νόμισμα περιόρισε τις απώλειές του μετά τη δήλωση του προέδρου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Ben S. Bernanke, ότι η Fed διαθέτει τα εργαλεία για να αποφευχθεί η ύφεση της οικονομίας.

Στις 27 Αυγούστου ο Standard & Poor’s 500 Index σημείωσε άνοδο 1,7%, τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 2 Αυγούστου, ενώ η απόδοση των αμερικανικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούνιο του 2009, κατά 17 μονάδες βάσης. Σήμερα η απόδοση των δεκαετών ομολόγων σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στο 2,65%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα