Ιαπωνία: Αύξηση των δανείων στις τράπεζες

Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2010 07:16
UPD:11:02

Η Bank of Japan αποφάσισε να προχωρήσει στην επέκταση του προγράμματος δανείων των τραπεζών μετά την πίεση της κυβέρνησης της χώρας να λάβει άμεσα μέτρα.

Μέτρα για πρώτη φορά από τον Μάρτιο μετά τη συρρίκνωση της οικονομικής της ανάκαμψης λαμβάνει η Ιαπωνία. Η Bank of Japan αποφάσισε να προχωρήσει στην επέκταση του προγράμματος δανείων των τραπεζών μετά την πίεση της κυβέρνησης της χώρας να λάβει άμεσα μέτρα.

Η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει το ύψος των εν λόγω κεφαλαίων κατά 10 τρισ. γιέν (116 δισ. δολ.) φθάνοντας συνολικά στα 30 τρισ. γιέν, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την έκτακτη συνεδρίασή της στο Τόκιο. Ο διοικητής της τράπεζας Μασαάκι Σιρακάουα συγκάλεσε τη σύσκεψη μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ και τις εκκλήσεις των πολιτικών προκειμένου η τράπεζα να περιορίσει την άνοδο του γιέν από τα υψηλότερα επίπεδα 15 ετών.

Η σημερινή απόφαση αντικατοπτρίζει την αύξηση της ανησυχίας για την ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες οικονομίες που ώθησαν χαμηλότερα τις μετοχές τις τρεις τελευταίες εβδομάδες. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Federal Reserve Μπεν Μπερνάνκι σηματοδότησε την πρόθεσή του για λήψη περαιτέρω μέτρων, τα οποία απαιτούνται για την αποφυγή μίας ακόμα ύφεσης στις ΗΠΑ.

Το πρόγραμμα δανείων στις τράπεζες εφαρμόστηκε στις αρχές του Δεκεμβρίου μετά την άνοδο του γιέν τον Νοέμβριο στα υψηλότερα επίπεδα από το 1995. Το ιαπωνικό νόμισμα το Νοέμβριο του 2009 άγγιξε τα 83,60 ανά δολάριο.

Σημειώνεται ότι οι τιμές καταναλωτή στην Ιαπωνία υποχώρησαν για 17ο μήνα τον Ιούλιο και οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν λιγότερο από τις προβλέψεις, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις την εβδομάδα που πέρασε. Οι τιμές εξαιρουμένων των νωπών τροφίμων υποχώρησαν 1,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν 1,1%.

Την ίδια στιγμή η ανεργία υποχώρησε για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα έξι μηνών, στο 5,2%.

Η αύξηση του ΑΕΠ υποχώρησε στο 0,4% ετησίως το δεύτερο τρίμηνο από 4,4% το προηγούμενο τρίμηνο. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα τον Αύγουστο έδειξαν ότι η οικονομία της Κίνας ξεπέρασε την ιαπωνική και κατέστη η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο μετά από την οικονομία των ΗΠΑ για το τρίμηνο.

Σήμερα η Bank of Japan σχολίασε ότι η απόφασή της για επέκταση του προγράμματος των δανείων στις τράπεζες «θα ενθαρρύνει την μείωση των επιτοκίων και θα ωθήσει στη χαλάρωση των κανόνων νομισματικής πολιτικής».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα