Σερβία: +76% τα τραπεζικά κέρδη

Στο πρώτο εξάμηνο
Τρίτη, 31 Αυγούστου 2010 09:46

Τα συνολικά κέρδη των σερβικών τραπεζών στο πρώτο εξάμηνο του 2010 διαμορφώθηκαν στο επίπεδο των 15,4 δισ. δηναρίων, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 76% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009 και καταδεικνύοντας πως ο τραπεζικός τομές της χώρας φαίνεται να έχει ξεπεράσει την οικονομική κρίση παρά το γεγονός πως ακόμα δεν είχε προσεγγίσει τα επίπεδα κερδών του 2008, αναφέρει σε έκθεσή του το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΓΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στο Βελιγράδι.

Πιο συγκεκριμένα, από το σύνολο των 34 τραπεζικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνταν στη σερβική αγορά στο πρώτο εξάμηνο του 2010 οι 12 παρουσίασαν ζημιές, συνολικού ύψους 2,3 δισ. δην, ενώ οι υπόλοιπες 22 παρουσίασαν κέρδη, συνολικού ύψους 17,7 δισ. δην. Την ίδια περίοδο του 2009, 13 τραπεζικά ιδρύματα της χώρας είχαν καταγράψει ζημιές συνολικούς ύψους 7 δισ. δην. και 21 κέρδη, συνολικού ύψους 15,7 δισ. δην.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 6 τράπεζες (οι ιταλικής ιδιοκτησίας «Banca Intesa» και «UniCredit Bank», οι σερβικής ιδιοκτησίας «AIK Banka» και «Komercijalna Banka», η αυστριακής ιδιοκτησίας «Raiffeisen Bank» και η ελληνικής ιδιοκτησίας «EFG Eurobank») παρουσίασαν κέρδη άνω του 1 δισ. δην. έκαστη. Παράλληλα, οι 6 τράπεζες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη ζημία είναι η γαλλικής ιδιοκτησίας «Credit Agricole», η ουγγρικής ιδιοκτησίας «OTP Bank», η κυπριακής ιδιοκτησίας «Marfin Bank», η σερβικής ιδιοκτησίας «Srpska Banka» και οι ελληνικής ιδιοκτησίας «Alpha Bank» και «Vojvodjanska Banka».

Σύμφωνα με πηγές της κεντρικής τράπεζας της Σερβίας, παρά τις σοβαρές δυσκολίες που προκύπτουν για το σύνολο του χρηματοπιστωτικού τομέα εξαιτίας της παρούσας οικονομικής κρίσης, τα τραπεζικά ιδρύματα ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στη χώρα, διακρίνονται από υγιή επαγγελματική ευελιξία, σωστό επιχειρηματικό αισθητήριο και σταθερή αναπτυξιακή πορεία, δίνοντας πολύ συχνά παράδειγμα δυναμικής ικανότητας προσαρμογής στις μάλλον αντίξοες δημοσιονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες, επισημαίνει το ΓΟΕΥ.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα