Αγώνας δρόμου για την ενίσχυση των εσόδων

Φ. Σαχινίδης: Κανένα νέο μέτρο εντός του 2010
Τρίτη, 31 Αυγούστου 2010 14:10
UPD:19:01

Σε πονοκέφαλο έχει εξελιχθεί για το οικονομικό επιτελείο η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα. Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου παραδέχτηκε ότι υπάρχει υστέρηση ύψους 770 εκατ. ευρώ, ενώ στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο υφυπουργός κ. Φ. Σαχινίδης, τονίζοντας ότι τους επόμενους μήνες θα φανεί εάν η υστέρηση αυτή είναι πραγματική και αν δημιουργεί προβλήματα.

Μιλώντας την Τρίτη στο ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm ο κ. Σαχινίδης απέρριψε πάντως για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο να ληφθούν πρόσθετα οικονομικά μέτρα εντός του 2010, παρά την εικόνα των εσόδων.

Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης.

«Κανένα νέο μέτρο μέχρι το τέλος του 2010 -πλην όσων έχουν καταγραφεί στο επικαιροποιημένο μνημόνιο - δεν θα πάρει η Κυβέρνηση παρά το πραγματικό έλλειμμα στα έσοδα», ξεκαθάρισε.

Όπως επισήμανε ο υφυπουργός αποτελεί κεντρική απόφαση να μην αφεθούν επιχειρήσεις και αγορά να αντιμετωπίσουν προβλήματα, προαναγγέλλοντας εμμέσως πλην σαφώς κυβερνητική παρέμβαση.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν εξάλλου και οι δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε. Ο υπουργός απέδωσε την υστέρηση στις χαμηλές εισπράξεις από το ΦΠΑ, κάτι όμως που –όπως είπε- θεωρεί «δικαιολογημένο» έως ένα βαθμό εάν ληφθεί υπόψη η σημαντική πτώση του τζίρου που καταγράφεται στην αγορά, αλλά και στη μικρή απόδοση της αύξησης των ΕΦΚ στα καπνά.

Εμφανίστηκε πάντως καθησυχαστικός, τονίζοντας η εικόνα μπορεί να αναστραφεί τους επόμενους μήνες, ενώ συμπλήρωσε ότι το οικονομικό επιτελείο έχει φροντίσει να υπάρξει εξοικονόμηση από την πλευρά των δαπανών.

Αναφορικά με τους τρόπους αύξησης των δημοσίων εσόδων, το οικονομικό επιτελείο δέχεται εισηγήσεις όχι μόνο από τους κοινωνικούς φορείς, αλλά πρωτίστως από υπηρεσιακούς παράγοντες να προχωρήσει σε νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, αλλά και στην περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίζεται αντίθετος με τις εν λόγω ρυθμίσεις, αν και δέχεται πιέσεις να «βάλει νερό στο κρασί του», αφενός γιατί στο τέλος του έτους παραγράφονται οι χρήσεις 2000-2003 και ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν προλαβαίνει με το φόρτο εργασίας που έχει να τις ελέγξει, γεγονός που θα στερήσει σημαντικά έσοδα από τα κρατικά ταμεία, αφετέρου δε γιατί είναι μέτρα που μπορούν να ενισχύσουν τις εισπράξεις και να αποτελέσουν ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας που θα αποτρέψει την αύξηση ή την επιβολή νέων φόρων.

Γ. Πεταλωτής: Δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τα έσοδα

Εν τω μεταξύ, την πεποίθηση ότι στο τέλος και μέχρι ενός βαθμού, τα έσοδα θα ανταποκρίνονται στους στόχους της κυβέρνησης, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, συμπληρώνοντας πως «από εκεί και πέρα θα υπάρχει μια αναπλήρωση από περαιτέρω περιστολή δαπανών».

Είπε ακόμα ότι τα έσοδα είναι μεν αυξημένα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, αλλά επεσήμανε ότι η υστέρηση που παρουσιάζεται σε αυτά, οφείλεται στο ότι δεν έχουν υπολογιστεί συγκεκριμένα έσοδα από συγκεκριμένους στόχους και συγκεκριμένη φορολογία.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο προϋπολογισμός οδηγείται σε ναυάγιο

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του οικονομικού επιτελείου για την υστέρηση στα έσοδα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Π. Λαφαζάνης, άσκησε οξεία κριτική στην κυβέρνηση και στην πολιτική που επιτάσσει το μνημόνιο.

«Τα έσοδα του προϋπολογισμού δεν εμφανίζουν απλώς υστέρηση αλλά κυριολεκτική "βουτιά" και "καθίζηση"», ανέφερε σε σχετική δήλωσή του. Εξέφρασε δε την ανησυχία του για τον πλήρη εκτροχιασμό των στόχων του προϋπολογισμού, που – όπως είπε – οδηγούνται «σε μέγα ναυάγιο».

Αναφερόμενος εξάλλου στη μείωση κατά 4,4% των λιανικών πωλήσεων τον Ιούνιο επισήμανε: «η νέα μεγάλη μείωση, παρά τον υψηλό πληθωρισμό, των λιανικών πωλήσεων τον Ιούνιο δείχνει ότι η αγορά βουλιάζει και ότι η οικονομική ύφεση βαθαίνει. Κυβέρνηση και τρόικα με τις επιλογές τους οδηγούν τη χώρα και τον ελληνικό λαό σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης, λεηλασίας, διάλυσης και εκποίησης.

«Το κυβερνητικό δίλημμα Μνημόνιο ή Πτώχευση τείνει να μετουσιωθεί και σε Μνημόνιο (με τη λεηλασία του) και σε ουσιαστική χρεωκοπία», κατέληξε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα