Προτάσεις ΓΣΕΒΕΕ για έξοδο από τον «υφεσιακό τυφώνα»

Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 2010 16:18

Υπόμνημα με τις προτάσεις της για την έξοδο της χώρας από την κρίση κατέθεσε στο πλαίσιο της σημερινής της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό εν όψει της ΔΕΘ, η διοίκηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Η συνομοσπονδία χαρακτηρίζει τις μικρές επιχειρήσεις ατμομηχανή της ανάπτυξης, τονίζοντας τη σημαντική συμβολή τους στην οικονομία, αφού –όπως επισημαίνει- αποτελούν το 99,5% του συνόλου των επιχειρήσεων.

Τονίζει ακόμη την ανάγκη σχεδιασμού ενός παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης της οικονομίας, «με ένα κράτος μοχλό και όχι “βαρίδι” στην ανάπτυξη», δίνοντας έμφαση την ενεργοποίηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας και επενδυτικής δραστηριότητας.

«Για να έχει αποτέλεσμα όλη αυτή η προσπάθεια», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΒΕΕ, «πρέπει να αντιμετωπίσουμε εδώ και τώρα τον υφεσιακό τυφώνα της συγκυρίας. Η ελληνική οικονομία και κοινωνία έχει ανάγκη όσο ποτέ για ένα πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για το αύριο, αλλά προπάντων, όμως, για πολιτικές και άμεσα μέτρα για να αντιμετωπίσει το “σήμερα”, έτσι ώστε να υπάρξει και “αύριο”».

Πιο αναλυτικά, η διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ ζητεί μεταξύ άλλων από τον Πρωθυπουργό:

- Τη διαπραγμάτευση με ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ για επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής (μείωση ελλείμματος κάτω του 3%) , ώστε να υπάρξει η δυνατότητα απελευθέρωσης πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό για ενίσχυση της ρευστότητας, ανάπτυξης.

- Τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών για τη διοχέτευση των πόρων στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

- Την ενεργότερη συμμετοχή του ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά.

- Την παροχή δυνατότητας στις μικρές επιχειρήσεις να παρακρατούν μέρος των κερδών τους (πχ 30%), να μην το αποδίδουν προς φορολόγηση υπό την αυστηρή προϋπόθεση επένδυσης παγίων στην επιχείρηση (π.χ. για επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μέχρι 5 εκατ. ευρώ).

- Την ενεργοποίηση ΠΔΕ και προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

- Τη στήριξη της απασχόλησης, με ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση θέσεων εργασίας στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.

- Την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

- Τον περιορισμό του φαινομένου της εισφοροδιαφυγής

- Την αποφυγή αύξησης του Φ.Π.Α.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα