Κλειστά χαρτιά από Φ.Σαχινίδη για το θέμα του πετρελαίου

Παρασκευή, 03 Σεπτεμβρίου 2010 13:18
UPD:17:00

Σε αναζήτηση εναλλακτικής πηγής εσόδων ύψους 1 δισ. ευρώ βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών μετά το «πάγωμα» της μετάταξης του ΦΠΑ από το 11% στο 23%.

Κληθείς να σχολιάσει το κύμα αντιδράσεων για το ενδεχόμενο εξομοίωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο, ως αντιστάθμισμα για τη μη μετάταξη του ΦΠΑ, ο υφυπουργός Οικονομικών Φ.Σαχινίδης θέλησε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του, λέγοντας που δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης.

«Μία από τις δεσμεύσεις τις οποίες έχουμε αναλάβει, είναι να προχωρήσουμε στη μετάταξη του 30% των προϊόντων και των υπηρεσιών που βρίσκονται στο συντελεστή του 11%, στο 23%. Αυτό, σύμφωνα με τη συμφωνία που έχει υπογράψει η χώρα μας με την τρόικα, θα αποφέρει έσοδα της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Αντιλαμβανόμενοι τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια τέτοια ενέργεια τόσο στο επίπεδο των τιμών όσο και στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ζητήσαμε στην επικαιροποίηση της συμφωνίας να συμπεριληφθεί η φράση: "Αυτό το μέτρο" ή "μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος"», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σαχινίδης στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8 και πρόσθεσε: «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν τελικά επιλέξουμε να μην προχωρήσουμε σε αυτή την κίνηση που περιγράφεται μέσα στη συμφωνία θα πρέπει ν’ αναζητήσουμε μια άλλη κίνηση η οποία θα αποφέρει 1 δισ. ευρώ. Έχουμε ζητήσει από τις Υπηρεσίες μας να μας δώσουν πιθανές προτάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υποκατάσταση του 1 δισ. ευρώ ... και βρισκόμαστε στο σημείο όπου εξετάζουμε ποιες είναι οι πιθανές επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας».

Ο υφυπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει σενάρια που αναγράφονται στον Τύπο. «Εάν στις εφημερίδες αναγράφονται διάφορα σενάρια, εμείς δεν μπορούμε κάθε λίγο και λιγάκι να σχολιάζουμε αυτά τα σενάρια», παρατήρησε, τονίζοντας πως μέχρι τις 4 Οκτωβρίου πρέπει να κατατεθεί το προσχέδιο του Προϋπολογισμού. «Αυτό σημαίνει ότι αφού πάρουμε τις εισηγήσεις από τις Υπηρεσίες μας θα κάνουμε τις επιλογές μας τις οποίες και θ’ ανακοινώσουμε», συμπλήρωσε.

Μεταξύ άλλων ο κ. Σαχινίδης ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα αύξησης της τιμής των τσιγάρων. Όπως διευκρίνισε, το υπουγείο προσανατολίζεται σητν επανεξέταση της δομή της φορολογίας στα τσιγάρα υπό το βάρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι καπνοπώλες οι οποίοι, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, εξωθούνται στα όρια της επαγγελματικής τους επιβίωσης καθώς έχει περιοριστεί δραστικά το κέρδος τους.

Κληθείς τέλος, να σχολιάσει σενάρια που τον φέρουν να αναβαθμίζεται σε αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, ο κ. Σαχινίδης τόνισε πως δεν σχολιάζει θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Πρωθυπουργού.

ΚΚΕ: Τα άγρια μέτρα θα συνεχιστούν

Σχολιάζοντας τις συζητήσεις περί αυξήσεων στο πετρέλαιο θέρμανσης, το ΚΚΕ επιτέθηκε στην κυβέρνηση, καλώντας «τα φτωχά λαϊκά στρώματα να συνειδητοποιήσουν ότι τα άγρια μέτρα σε βάρος του εισοδήματος και των δικαιωμάτων τους, θα συνεχιστούν και θα δυναμώνουν».

«Η κυβέρνηση, με πλήρη επίγνωση των τραγικών συνεπειών που θα έχουν για το λαό, σχεδιάζει να επιβάλλει δραστικές αυξήσεις και στο πετρέλαιο θέρμανσης και το ΦΠΑ και τη ΔΕΗ και αλλού», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κομμουνιστικό κόμμα, ενώ κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι με αυτόν τον τρόπο ικανοποιεί τις απαιτήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών «για μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις, περισσότερες φοροαπαλλαγές και προνόμια».

ΣΥΡΙΖΑ: Νέο κύμα αντιλαϊκών μέτρων το φθινόπωρο

Ενδεικτικές των «ληστρικών προθέσεων» της κυβέρνησης θεωρεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, την πρόταση για εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο, που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο.

Σχολιάζοντας τα εντεινόμενα σενάρια περί αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης ο κ. Λαφαζάνης επιτίθεται με δήλωσή του στην κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου, που –όπως λέει- «καταστρέφει τον τόπο, λεηλατεί τους εργαζόμενους και έχει γίνει άκρως επικίνδυνη για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού λαού και της νεολαίας».

«Οι προτάσεις για μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης αποκαλύπτουν τις ληστρικές προθέσεις της κυβέρνησης και επιβεβαιώνουν ότι έρχεται μέσα στο φθινόπωρο - και ιδιαίτερα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές- νέο κύμα αντιλαϊκών μέτρων», αναφέρει.

«Η Ελλάδα», συνεχίζει, «αυτή την ώρα έχει απόλυτη ανάγκη από ένα μεγάλο ενωτικό αναγεννητικό λαϊκό ρεύμα και κίνημα για να φύγει η επικίνδυνη για τον τόπο κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου, για να ανατραπεί συνολικά το δικομματικό και κατεστημένο πολιτικό σκηνικό, για να προχωρήσει η χώρα, με τη συμπαράταξη όλων των αριστερών δυνάμεων».

Δημοκρατική Αριστερά: Ακραία και άδικη η εξίσωση

Ακραίο και άδικο χαρακτηρίζει το μέτρο εξίσωσης των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, η Δημοκρατική Αριστερά.

«Η τυχόν επιλογή της κυβέρνησης για αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και του αγροτικού και εξίσωσής του με αυτόν του πετρελαίου κίνησης πρέπει να απορριφθεί», τονίζει το κόμμα του Φ.Κουβέλη και επισημαίνει:

«Tα έσοδα που λείπoυν, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, δεν πρέπει να αναζητηθεί με τέτοια μέτρα αλλά μέσα από τη ριζική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής με προτεραιότητα την αύξηση των εσόδων από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγή και της παραοικονομίας. Η νοθεία και το λαθρεμπόριο στο πετρέλαιο, μπορεί να παταχθούν με την λειτουργία και την ανάπτυξη των κατασταλτικών μηχανισμών».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα