Ρεν: «Ημι-αυτόματες» κυρώσεις για τους παραβάτες του Συμφώνου

Δευτέρα, 06 Σεπτεμβρίου 2010 19:28
UPD:19:37
EPA/OLIVIER HOSLET

Οι κυρώσεις για τις χώρες - παραβάτες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) «θα πρέπει να είναι μια φυσιολογική επίπτωση, μια ημι-αυτόματη επίπτωση», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικά Θέματα Όλι Ρεν.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τις κυρώσεις που θα αντιμετωπίζουν οι παραβάτες του ΣΣΑ, ο κ. Ρεν εξήγησε ότι «είναι λίγο σαν ποδοσφαιρικό παιχνίδι, οπότε δεν θα δουλέψει αν οι παίκτες αρχίζουν να διαφωνούν και να συζητούν τους κανόνες του παιχνιδιού με τον διαιτητή κάθε φορά που σφυρίζει φάουλ».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Τρισέ υπογράμμισε πως «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι κυρώσεις αυτές θα γίνουν περισσότερο αυτόματες, ότι θα μπορούν να επισπευστούν, έτσι ώστε να παίξουν ρόλο στο επονομαζόμενο αποτρεπτικό βραχίονα (του ΣΣΑ)».

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού στήριξης για διαχείριση κρίσεων στην ευρωζώνη, ο κ. Ρεν εκτίμησε ότι «θα είναι ίσως καλύτερα να επαναπρογραμματίσουμε τη συζήτηση για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης». «Μπορούμε να επαναπρογραμματίσουμε αυτή τη συζήτηση, (αλλά) έχουμε ένα αξιόπιστο μηχανισμό που δουλεύει και μπορούμε να το σκεφτούμε για λίγο», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του κ. Τρισέ. «Θα απαιτούσε, κατά την αντίληψη μερικών από εμάς, μια βασική αλλαγή στη συνθήκη. Δεν νομίζω ότι είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την συνθήκη. Θα δούμε αν "Ναι" ή "Όχι"...Ο μηχανισμός ενδέχεται να συζητηθεί τις επόμενες εβδομάδες, ή ίσως είναι σοφότερο να αναβάλουμε το ερώτημα σε ένα επόμενο στάδιο», επεσήμανε.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα