Η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιταχύνεται και ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα είναι υψηλότερος απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, επεσήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μιλώντας σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο επικεφαλής της Κομισιόν τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις το επόμενο 12μηνο και πως οι 27 χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να δείξουν αλληλεγγύη.
«Η Ευρώπη πρέπει να δείξει ότι αποτελεί κάτι περισσότερο από 27 διαφορετικές εθνικές λύσεις. Είτε “κολυμπάμε” μαζί, είτε “βυθιζόμαστε” ξεχωριστά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρόζο.
Σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες προβλέψεις, η ανάπτυξη στην Ε.Ε. θα διαμορφωθεί φέτος στο 1% και στην ευρωζώνη στο 0,9%. Οι αναθεωρημένες προβλέψεις αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα αυτόν το μήνα.
Κατά την ομιλία του στο Στρασβούργο, ο κ. Μπαρόζο διαπίστωσε επίσης πως οι κυβερνήσεις στην ΕΕ και την ευρωζώνη είναι πρόθυμες να δεχτούν μια αυστηρότερη χρηματοοικονομική και δημοσιονομική εποπτεία, τη στιγμή που βρίσκονται αντιμέτωπες με την κρίση χρέους.
Όπως είπε, τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις ανισορροπίες μεταξύ των ισχυρών οικονομιών και εκείνων με τις πιο αδύναμες επιδόσεις.
Εξάλλου, ο πρόεδρος της Κομισιόν πρότεινε την έκδοση ευρωομολόγων για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής, μία ιδέα που μέχρι στιγμής δεν είχε βρει σύμφωνες όλες τις χώρες της ΕΕ. «Η από κοινού διάθεση κονδυλίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη [της Ε.Ε.] να πραγματοποιήσουν επιμερισμό των δαπανών και να επιτύχουν καλύτερη απόδοση των επενδύσεών τους», δήλωσε.
«Για το λόγο αυτό πρέπει να αναζητήσουμε νέες πηγές χρηματοδότησης για τα σημαντικά προγράμματα υποδομής. Για παράδειγμα, πρόκειται να προτείνω την έκδοση ευρωομολόγων, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων», πρόσθεσε ο κ. Μπαρόζο, τονίζοντας ότι «ένα ευρώ που δαπανάται σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποδίδει περισσότερο από ένα ευρώ που δαπανάται σε εθνικό επίπεδο».
Η ιδέα της έκδοσης ευρωομολόγων δεν είναι καινούρια και μέχρι στιγμής είχε συναντήσει την αντίσταση χωρών όπως η Γερμανία, οι οποίες δεν είναι πρόθυμες να μοιραστούν τους κινδύνους ενός δανείου με άλλες χώρες.
Πηγή: Reuters