«Κλειδώνουν» οι αλλαγές στη φορολογία

Τρίτη, 07 Σεπτεμβρίου 2010 12:00

Οριστικοποιούνται εντός της εβδομάδας οι αλλαγές σε φόρους και παροχές εν όψει και της ομιλίας του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ.

Όπως γράφει σήμερα η «Ναυτεμπορική», οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έλαβαν εντολή από τον υπουργό, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, να επιταχύνουν τις διαδικασίες ώστε να καταρτίσουν τις βασικές διατάξεις του «μίνι» φορολογικού νομοσχεδίου έως την Παρασκευή και να δοθεί το «πράσινο φως» από το Μαξίμου.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να είναι έτοιμο το νέο φορολογικό πλαίσιο προκειμένου να παρουσιαστεί στην τρόικα, που έρχεται και πάλι στην Αθήνα στις 14 Σεπτεμβρίου, ούτως ώστε οι όποιες τροποποιήσεις να περιληφθούν στο τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή περί τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να προχωρήσει άμεσα στις αλλαγές εκείνες που θα τονώσουν την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα και θα δημιουργήσουν τα κίνητρα για την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Για το λόγο αυτό προωθούνται οι διορθωτικές κινήσεις στη φορολογία των διανεμόμενων κερδών, με στόχο την ελάφρυνση των θυγατρικών πολυεθνικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει περισσότερο τη ρευστότητα στην αγορά, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να επιταχυνθεί και η μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 24% στο 20%.

Την ίδια στιγμή, σίγουρη θα πρέπει πλέον να θεωρείται η εξίσωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, αφού είναι η μόνη σίγουρη «πηγή» εσόδων η οποία μπορεί να καλύψει το «κενό» από το «πάγωμα» του ΦΠΑ, αλλά ταυτόχρονα να περιορίσει και το λαθρεμπόριο που συντελείται στο χώρο των υγρών καυσίμων και από το οποίο το Δημόσιο χάνει περίπου 1,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Στο «μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να ενταχθεί και ο «φορολογικός Καλλικράτης», με τον οποίο θα αναδιαρθρωθούν οι ελεγκτικές υπηρεσίες, με συγχωνεύσεις και καταργήσεις, με στόχο τη δημιουργία ενός περισσότερο «παραγωγικού» σχήματος.

Επίσης, εξετάζεται όπως περιληφθούν σε αυτό και τα νέα κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων, με το οικονομικό επιτελείο να μελετά το ενδεχόμενο αύξησης στην έκπτωση φόρου για τις αποδείξεις που συλλέγουν οι φορολογούμενοι από ελεύθερους επαγγελματίες με έντονη ροπή στη φοροδιαφυγή.

Αλλαγές ετοιμάζουν τα συναρμόδια υπουργεία, Οικονομικών και Περιβάλλοντος, και στο καθεστώς των τελών κυκλοφορίας καθώς προσανατολίζονται στον υπολογισμό τους με βάση την πρώτη άδεια κυκλοφορίας, τον κυβισμό και την εκπομπή ρύπων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα