Εγκριση από ΕΕ για την εκταμίευση της β’ δόσης

Ευρωπαϊκοί έλεγχοι στα σχέδια των κρατικών προϋπολογισμών
Τρίτη, 07 Σεπτεμβρίου 2010 16:27
UPD:22:08
EUROKINISSI /ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου από τις χώρες της ευρωζώνης προς την Ελλάδα, ύψους 9 δισ. ευρώ, ενέκριναν και τυπικά οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Αυγούστου η Κομισιόν είχε δώσει το «πράσινο φως» για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης των δανείων από τις χώρες της ευρωζώνης. Αφού αξιολόγησε τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα για να συμμορφωθεί προς την απόφαση του Συμβουλίου της 10ης Μαΐου 2010 ώστε να διορθωθεί η κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος, η Επιτροπή ανέφερε πως το συνολικά θετικό αποτέλεσμα της εκτίμησης της συμμόρφωσης προλειαίνει το έδαφος για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης δανείων, εκτιμώντας πως τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ θα εγκρίνουν και καταβάλουν τη δεύτερη αυτή δόση.

Σημειώνεται ότι στις 13 Σεπτεμβρίου θα έρθει εκ νέου στην Αθήνα κλιμάκιο της τρόικας, με αντικείμενο τη συνδρομή στην κατάρτιση του προϋπολογισμού 2011 και την οριστικοποίηση των μέτρων για το επόμενο έτος.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, αφού χαιρέτισε τις πρόσφατες θετικές για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας δηλώσεις διεθνών παραγόντων, ανέφερε ότι προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής είναι η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών όπως π.χ. το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων κ.ά. καθώς επίσης και η σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα.

Ο υπουργός εκτίμησε ότι η ύφεση κατά το 2010 θα είναι τελικώς μικρότερη του 4% του ΑΕΠ και τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας είναι το να κερδίσει την αξιοπιστία της διεθνώς.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαιρέτισε επίσης την τοποθέτηση του Δημήτρη Κουσελά στη θέση του αρμοδίου για τα έσοδα υφυπουργού, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η υστέρηση που έχει παρατηρηθεί στα κρατικά έσοδα κατά το τρέχον έτους θα μπορούσε να αντισταθμιστεί είτε με αυξήσεις του ΦΠΑ είτε με την εξίσωση των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

Τέλος, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα, συνοδευόμενος και από στελέχη της τρόικας, θα επισκεφθεί της Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, όπου θα έχει επαφές με διεθνείς επενδυτές στους οποίους θα εξηγήσει τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα για την ανόρθωση της οικονομίας της.

Δυσαρέσκεια για τη στάση της Σλοβακίας

Σε συνέντευξη Τύπου, λίγο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ecofin, ο Επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. Όλι Ρεν, κληθείς να σχολιάσει την επιμονή της Σλοβακίας να μη μετάσχει στο οικονομικό πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, επανέλαβε την ανάγκη αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Ο Φιλανδός Επίτροπος δήλωσε ότι εφόσον η Σλοβακία δεν δέχεται να εκταμιεύσει το δάνειο προς την Ελλάδα, οι υπόλοιπες 14 χώρες της ευρωζώνης θα επωμιστούν αναλογικά το ποσό, που αντιστοιχεί στη Σλοβακία για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Όλι Ρεν είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Σλοβάκο υπουργό Οικονομικών, Ιβάν Μίκλος, για το θέμα του δανείου. Όπως δήλωσε ο κ. Ρεν, επισήμανε στον Σλοβάκο υπουργό ότι η κρίσιμη απόφαση που έλαβαν οι χώρες του ευρώ για τον μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας είναι προς το γενικό συμφέρον ολόκληρης της ευρωζώνης συμπεριλαμβανομένης και της Σλοβακίας.

«Είναι σημαντικό τα κράτη μέλη της ευρωζώνης να είναι αλληλέγγυα μεταξύ τους. Είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι», ανέφερε ο Φιλανδός Επίτροπος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και αρκετοί υπουργοί Οικονομικών χωρών του ευρώ εξέφρασαν, κατά το Συμβούλιο Eurogroup, τη δυσαρέσκειά τoυς για την παραβίαση της δέσμευσης που ανέλαβε η Σλοβακία ενώπιων της ευρωζώνης.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η εξέταση των εθνικών προϋπολογισμών

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν επίσης πως τα σχέδια των εθνικών προϋπολογισμών θα εξετάζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την άνοιξη κάθε χρονιάς, προτού υιοθετηθούν από τα κοινοβούλιά τους. Η απόφασή τους θα τεθεί σε ισχύ από το 2011.

Σε ανακοίνωσή τους οι ευρωπαίοι υπουργοί τονίζουν πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, που ονομάσθηκε «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο», θα επιτρέψει οι οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών της ΕΕ «να επιτηρούνται για μια περίοδο έξι μηνών κάθε χρόνο, από το 2011, ώστε να εντοπίζεται οποιαδήποτε ασυμβατότητα και οποιαδήποτε ανισορροπία εν τη γενέσει της».

«Ο νέος κύκλος επιτήρησης θα αρχίζει κάθε χρόνο το Μάρτιο, όταν, στη βάση μιας έκθεσης της Επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (των κρατών της ΕΕ) θα εντοπίζει τις κύριες οικονομικές προκλήσεις και θα δίνει στρατηγικές συμβουλές για τις προς εφαρμογήν πολιτικές», διευκρινίζουν οι ευρωπαίοι υπουργοί.

Στη συνέχεια, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να παρουσιάσουν τον Απρίλιο τους μείζονες μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς προσανατολισμούς τους.

Τέλος, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, η Επιτροπή και τα κράτη θα καταθέτουν μια γνωμοδότηση, πριν οι κυβερνήσεις οριστικοποιήσουν τους προϋπολογισμούς τους.

Η ιδέα είναι να επιτραπεί ένας καλύτερος δημοσιονομικός συντονισμός ώστε να εξασφαλιστεί ότι ουδείς θα παρεκκλίνει επικίνδυνα θέτοντας σε κίνδυνο τις υπόλοιπες χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει τη μεταρρύθμιση αυτή το Μάιο και στη συνέχεια εξετάστηκε από τους υπουργούς Οικονομικών στο πλαίσιο μιας ομάδας εργασίας, η οποία είχε αναλάβει να εργαστεί για την ενίσχυση της δημοσιονομικής επιτήρησης στην ΕΕ. Πολλές χώρες, ιδιαίτερα η Βρετανία, είχαν φανεί αρχικά απρόθυμες.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ικανοποιημένος από την απόφαση αυτή, διευκρινίζοντας ότι με βάση τις νομοθετικές ρυθμίσεις που υιοθέτησε η Ελλάδα τον Ιούλιο οι βασικές αρχές του κρατικού προϋπολογισμού κάθε έτους θα χαράσσονται κατά το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, ως προς μια σειρά άλλων ζητημάτων, όπως η ενίσχυση των κυρώσεων προς τα δημοσιονομικώς απείθαρχα κράτη μέλη, η σύσταση ενός αποθεματικού ταμείου που θα δημιουργηθεί από τις εισφορές των τραπεζών για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων, η φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών κ.ά., υπήρξε ανταλλαγή απόψεων χωρίς ωστόσο να υιοθετηθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.

naftemporiki.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα