Εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να αποφύγει τη μετάταξη του 30% των καταναλωτικών προϊόντων που βρίσκονται στον μειωμένο συντελεστή του ΦΠΑ από το 11% στο 23% εξετάζει η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του Ecofin στις Βρυξέλλες, ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι οι επιλογές που εξετάζονται είναι η αύξηση κατά μία ή δύο μονάδες όλων των αγαθών που εντάσσονται στο χαμηλό συντελεστή 11%, ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ, καθώς και η εξίσωση του φόρου ανάμεσα στο πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εξίσωσης του φόρου ανάμεσα στο πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης σημείωσε ότι «στη συζήτηση για το φόρο θέρμανσης, πρέπει κάποιος να παρατηρήσει το εξής, σήμερα το κράτος επιδοτεί με περίπου 1,4 δισ. την θέρμανση, μέσω της επιδότησης του φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης σε σχέση με το πετρέλαιο κίνησης. Αυτό γίνεται ανεξαρτήτως του εισοδήματος. Έτσι, επιδοτείται, για παράδειγμα, και το πετρέλαιο κίνησης για μία θερμαινόμενη πισίνα σε ένα σπίτι 300 τ.μ. στα βόρεια προάστια. Αυτό είναι κοινωνικά άδικο».
«¶ρα, λοιπόν, το να μπει κάποιος σε μια λογική ενός διαφορετικού συστήματος, το οποίο εξισώνει τους φόρους και ταυτόχρονα χτυπάει το λαθρεμπόριο - γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο λαθρεμπόριο, σήμερα εξαιτίας των διαφορετικών φορολογικών συντελεστών - και ταυτόχρονα αποζημιώνει τις κοινωνικές ομάδες που θίγονται κατ’ εξοχήν από μια παρόμοια αύξηση του φόρου, είναι μια κατεύθυνση την οποία κοιτάμε με μεγάλη προσοχή και μεγάλη σοβαρότητα», συμπλήρωσε.
Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν έχουν υπάρξει ακόμη αποφάσεις. «Μέλημά μας είναι να εξασφαλίσουμε τα έσοδα τα οποία είναι αναγκαία για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί με το λιγότερο δυνατό πρόβλημα στην ελληνική οικονομία και την αγορά», επεσήμανε.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η όποια απόφαση θα ληφθεί όταν διασφαλιστούν μια σειρά από πράγματα. «Πρώτον ότι είναι το δικαιότερο από όλα τα μέτρα, δεύτερον ότι υπάρχει σαφέστατος μηχανισμός αναδιανομής, ο οποίος βασίζεται σε εισοδηματικά κριτήρια, σε κριτήρια τετραγωνικών μέτρων και σε γεωγραφικά κριτήρια και ότι ο μηχανισμός αυτός μπορεί να γίνει κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μην πληρώσει κάποιος τώρα τον παραπάνω φόρο και να τον πάρει μετά από μερικούς μήνες, αλλά να γίνει ταυτόχρονα».
Με βάση αυτές τις παραμέτρους, πρόσθεσε, θα παρθούν οι αποφάσεις και θα ενσωματωθούν στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στις 4 Οκτωβρίου στη Βουλή.
ΚΚΕ: Ένα ακόμα πλήγμα στα λαϊκά στρώματα
«Με περισσή υποκρισία η κυβέρνηση δηλώνει ότι με γνώμονα το λαϊκό συμφέρον εξετάζει δύο ενδεχόμενα: Να αυξήσει το πετρέλαιο θέρμανσης ή τον ΦΠΑ. Ό,τι κι αν επιλέξει το αποτέλεσμα θα είναι ένα ακόμα πλήγμα στα λαϊκά στρώματα για να στηριχθούν οι μονοπωλιακοί όμιλοι», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
Τονίζει ακόμη ότι «για τους εργαζόμενους, τους μικρούς εμπόρους και αγρότες πρέπει να σημάνει συναγερμός». «Κοινή λαϊκή δράση για να αποτρέψουμε τις αυξήσεις, τώρα συμπόρευση με το ΚΚΕ, ψήφος στη Λαϊκή Συσπείρωση στις εκλογές», καταλήγει το ΚΚΕ.