ΕΣΕΕ: «Ναι» στην εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο

Τετάρτη, 08 Σεπτεμβρίου 2010 12:49

Υπέρ της λύσης της εξίσωσης του ειδικού φόρου καυσίμων στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης αντί της αύξησης ή μετάταξης του ΦΠΑ, τάσσεται η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), με αφορμή την πορεία του πληθωρισμού.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης αναφέρει ότι η επιβολή υπερβολικών αυξήσεων στους έμμεσους φόρους διατήρησε τον πληθωρισμό τον Αύγουστο στο 5,5%, σε αντίστοιχα επίπεδα του Αυγούστου 1997.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζει πως οι «φορολογικές αυξήσεις» που πέρασαν στην αγορά μέσω των αυξήσεων στα καύσιμα, στις μεταφορές, στα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό, στις επικοινωνίες, στην στέγαση και στην εκπαίδευση επιβάρυναν τον καταναλωτή και παγίωσαν τους τελευταίους 5 μήνες ένα καθεστώς «φορολογικής ακρίβειας».

Η αύξηση του τιμαρίθμου, ειδικά στη φετινή περίοδο των θερινών εκπτώσεων που χαρακτηρίστηκε από μεγάλα ποσοστά μείωσης τιμών, θα πρέπει να προβληματίσει το οικονομικό επιτελείο, για την πορεία του πληθωρισμού μέχρι το τέλος του χρόνου και να αναθεωρηθούν, με βάση τα νέα δεδομένα, οι αρχικές φορολογικές στοχοθετήσεις, συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία η ΕΣΕΕ εμμένει στην αντίθεσή της στα σενάρια αύξησης ή μετάταξης του ΦΠΑ και προτιμά τη λύση της εξίσωσης του ειδικού φόρου καυσίμων στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης.

«Με τον τρόπο αυτό μπορεί να καλυφθεί μέρος του ελλείμματος, να παγώσει ο ΦΠΑ και ταυτόχρονα να περιοριστεί το λαθρεμπόριο καυσίμων, από το οποίο το Δημόσιο χάνει 1,5 δις ετησίως», συμπληρώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Προτείνουμε μάλιστα οι πόροι που θα εξοικονομηθούν να καλύψουν την ετήσια επιδότηση του 1,4 δις ευρώ του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης των ασθενέστερα οικονομικά ομάδων», καταλήγει η ΕΣΕΕ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα