Για συνεχή επιδείνωση των ποσοστών ανεργίας των νέων στην Ελλάδα έκανε λόγο ο Επίτροπος για θέματα απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων και ένταξης, Λάσλο Αντορ έπειτα από παρέμβαση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γ. Παπανικολάου, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Συγκεκριμένα, ο κ. ¶ντορ σημείωσε πως το ποσοστό ανεργίας των νέων ηλικίας 15 - 29 ετών στην Ελλάδα ανέρχεται στο 30,8%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος δεν ξεπερνά το 19,8%, ενώ προέβλεψε περαιτέρω επιδείνωση του ελληνικού δείκτη ανεργίας.
Παράλληλα ανέφερε την αδυναμία περιορισμού του φαινομένου της μακροχρόνιας ανεργίας στην χώρα μας, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες για την δυνατότητα επανένταξης των μακροχρόνια ανέργων στην αγορά εργασίας.
Στην παρέμβαση του ο κ. Παπανικολάου έκανε λόγο για σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις των νέων εργασιακών σχέσεων στην νεολαία, υπενθυμίζοντας την απόφαση της κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία νέοι ηλικίας έως 21 ετών προσλαμβάνονται όταν εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας με το 80% του κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου, ενώ για νέους ηλικίας 21 έως 25 ετών το ποσοστό προσδιορίζεται στο 85%, όπως αυτό διαμορφώνεται σε κάθε περίπτωση από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας.
Απευθυνόμενος προς τον Επίτροπο ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. ζήτησε να πληροφορηθεί αν οι συγκεκριμένες περικοπές προβλέφθηκαν στο μνημόνιο συνεργασίας ή αποτελούν πολιτική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο Επίτροπος απέφυγε να απαντήσει και υπεραμύνθηκε του μνημονίου, αναφέροντας πως οι ακραίες καταστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα και επομένως η μείωση του ποσού του βασικού μισθού θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους εργασίας στην Ελλάδα και σε περισσότερη απασχόληση.
Παράλληλα, ο Επίτροπος δεν έδωσε σαφή απάντηση όταν ο κ. Παπανικολάου έθιξε το ζήτημα της αποτελεσματικότητας αυτών των μέτρων δεδομένου ότι στο πλαίσιο της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», η Ελλάδα καλείται τα προσεχή χρόνια να αυξήσει τα ποσοστά απασχόλησης ιδίως των νέων ανθρώπων.
Ο κ. Αντορ αρκέστηκε να αναφέρει ότι δεν υπάρχουν ειδικά προγράμματα για την απασχόληση στην Ελλάδα, ωστόσο, μέσα από κοινοτικές πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα «Νεολαία σε κίνηση» και από πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου η Ελλάδα θα μπορούσε μεσοπρόθεσμα να οφεληθεί και να βελτιώσει τους δείκτες απασχόλησης.
«Οι μισθοί των νέων περικόπτονται, τα ποσοστά ανεργίας αυξάνονται και οι μακροχόνια άνεργοι βρίσκουν μόνο κλειστές πόρτες στην προσπάθεια τους να επανενταχτούν στην αγορά εργασίας», δήλωσε ο κ. Παπανικολάου και πρόσθεσε τα ακόλουθα:
«Είναι σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση με τις πολιτικές της καταδικαζει τους νέους στην ανεργία, την ανασφάλεια και την απομόνωση. Προφανώς, δεν κατανοεί ότι εγκαταλείποντας σήμερα την επόμενη γενιά στην τύχη της, ψαλιδίζει οποιαδήποτε ελπίδα για ανάκαμψη και ανάπτυξη αύριο».