Μ.Χρυσοχοΐδης: Αναμέτρηση με αντι-παραγωγικούς εγχώριους μύθους

Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2010 12:44
UPD:14:39

Η περιφερειοποίηση της ανάπτυξης πρέπει να πάψει να είναι ευχολόγιο, τόνισε κατά την πρώτη δημόσια ομιλία του ως υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην ημερίδα που οργάνωσε ο Τομέας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη.

«Πρέπει επιτέλους να απαντήσουμε τι ανάπτυξη θέλουμε. Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά του σύγχρονου επιχειρηματία. Σε ποιούς κλάδους πρέπει να δώσουμε έμφαση και κίνητρα. Ποιές συνέργειες χρειάζονται μεταξύ κράτους, αγοράς και του τρίτου τομέα, της κοινωνικής οικονομίας. Με ποιά μέσα θα ενισχύσουμε και θα μετεξελίξουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Με ποιά θεσμικά εργαλεία, με ποιές τομές και ποιές συμπράξεις θα γυρίσουμε σελίδα», σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης και υπογράμμισε:

«Δεν κρυβόμαστε πίσω από ιδεολογικά στεγανά. Αναζητούμε λύσεις ρεαλιστικές και πάντα συμβατές με τις ανάγκες της χώρας. Με προοδευτική ματιά, αλλά και πραγματισμό εκεί που χρειάζεται. Με κριτήρια την κοινωνική δικαιοσύνη, την παραγωγή πλούτου για όλους, την προστασία των ασθενέστερων, την απελευθέρωση των μεγάλων δυνατοτήτων της νέας γενιάς».

Όπως είπε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, πρώτη προτεραιότητα είναι να δημιουργηθεί ένα ισχυρό δίχτυ ασφάλειας για τον πολίτη. «Τα μεσαία και κατώτερα στρώματα μαστίζονται από τον πληθωρισμό των τιμών και εκεί θα είμαστε αποφασιστικοί και δυναμικοί», ξεκαθάρισε ο υπουργός και μίλησε για μείωση των τιμών μέσα από πάταξη της αισχροκέρδειας, με την εφαρμογή των νόμων και τακτικούς και ουσιαστικούς ελέγχους, αλλά και ποινές για όσους κερδοσκοπούν στην πλάτη του εργαζόμενου που επωμίζεται το κόστος της κρίσης. «Όπου χρειάζεται θα αναβαθμίσουμε τις εποπτικές και ελεγκτικές αρχές, θα συζητήσουμε με την αγορά, θα βρούμε κοινά αποδεκτές λύσεις, χωρίς εκβιαστικές λογικές», σημείωσε.

Δεύτερη προτεραιότητα είναι η δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας. Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε πως το ΕΣΠΑ παραμένει σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο και όπως είπε, με το τρίπτυχο επιτάχυνση-απλοποίηση-διαφάνεια «θα πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση, και κυρίως στην Περιφέρεια για ταχύτερη και αποδοτικότερη αξιοποίηση των πόρων». Επίσης όπως ανέφερε, ο αναπτυξιακός - επενδυτικός νόμος πρέπει να αποτελεί προέκταση του σχεδίου της κυβέρνησης για την οικονομία και την ανάπτυξη, επισημαίνοντας όμως πως κανείς νόμος δεν είναι πανάκεια, αν δεν συνοδεύεται από συνέργειες πολιτικές, κοινωνικές, επιχειρηματικές. «Με τον αναπτυξιακό νόμο μπορούμε να δώσουμε κίνητρα στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα να μετεξελιχθεί, να ενώσει τις δυνάμεις της, να εκσυγχρονιστεί, να γίνει ανταγωνιστική», εκτίμησε ο κ. Χρυσοχοΐδης, γι αυτό, τόνισε, «τα επενδυτικά σχέδια θα αξιολογούνται με όρους αποδοτικότητας, αποτελεσματικότητας, διαφάνειας, αξιοκρατίας, και βιωσιμότητας, ενταγμένα στο αναπτυξιακό σχεδιασμό κάθε περιοχής».

«Πρέπει να αναμετρηθούμε με τους αντι-παραγωγικούς και βολικούς εγχώριους μύθους ότι πάλι, με κάποιο τρόπο, ο από μηχανής θεός που λέγεται κρατικός κορβανάς θα μας σώσει. Δυστυχώς ή ευτυχώς, απο μηχανής θεός δεν υπάρχει αυτήν τη φορά. Μόνοι μας πρέπει - και μπορούμε να τα καταφέρουμε», υπογράμμισε καταλήγοντας ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και αναφέρθηκε στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου:

• τον αποπληθωρισμό των τιμών,

• την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά,

• την επιτάχυνση των μεγάλων επενδύσεων και τη σωστή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων,

• τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων,

• στοχευμένες αναπτυξιακές πολιτικές ανά κλάδο με στόχο την ανάδειξη του νέου παραγωγικού μοντέλου με οικονομικές δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας: Τουρισμός, Ναυτιλία, Ενέργεια (Πράσινη Ανάπτυξη), Αγροτοδιατροφικός Τομέας, Ιατρική και Κοινωνική Φροντίδα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα