Λ. Κατσέλη: Τρίπτυχο δράσεων για έξοδο από την κρίση

Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2010 17:52
UPD:17:54

Έμφαση στο τρίπτυχο ανάπτυξη - απασχόληση - κοινωνική προστασία, προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση, έδωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στην Ημερίδα Πολιτικής για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις του Τομέα Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΕΒΕ) του ΠΑΣΟΚ.

«Ανάπτυξη δεν σημαίνει μόνο αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος. Σημαίνει διεύρυνση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας σε βιώσιμη βάση με προάσπιση της κοινωνικής ευημερίας», τόνισε και πρόσθεσε ότι οι πολιτικές ανάπτυξης πρέπει να συνοδεύονται από ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας.

Ως προς τις προϋποθέσεις για την επίτευξη αυτών των στόχων, η κ. Κατσέλη τόνισε ότι χρειάζεται:

- Δημιουργία συνθηκών στήριξης της επιχειρηματικότητας, χωρίς τις στρεβλώσεις και τη γραφειοκρατία, που έχουν ριζώσει στο κράτος.

- Κατοχύρωση βασικών κοινωνικών δικαιωμάτων στην πράξη: στην ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες, σε ένα ανθρώπινο και βιώσιμο περιβάλλον.

- Ενίσχυση της οικονομικής δημοκρατίας, δηλαδή της διαπραγματευτικής δύναμης του καταναλωτή, του εργαζόμενου, του δανειολήπτη στις αγορές, δηλαδή του πολίτη στην οικονομία.

Αναφερόμενη τέλος στις πολιτικές εξόδου από την κρίση, επισήμανε ότι χρειάζονται πρωτοβουλίες για διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, της καινοτομίας, της πράσινης οικονομίας και της εξωστρέφειας, ενώ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάγκη να ενισχυθεί η ρευστότητα με τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για χορήγηση δανείων με ευνοϊκούς όρους στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα