Κομισιόν: Διπλάσιος ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης το 2010

Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2010 12:45
UPD:13:28

«Είναι σαφές ότι η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, με μεγαλύτερη δυναμική απΆ αυτή που είχε εκτιμηθεί την άνοιξη, ενώ η ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης αποτελεί θετικό οιωνό για την αγορά εργασίας», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν.

Με διπλάσιο ρυθμό από τον αρχικώς εκτιμώμενο θα αναπτυχθεί φέτος η οικονομία της ευρωζώνης, σύμφωνα με σημερινή έκθεση της Κομισιόν, η οποία προβλέπει σημαντικά ισχυρότερη ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ, με αποκορύφωμα τη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής –τη Γερμανία.

Σε ετήσιο επίπεδο, ο ανανεωμένος ρυθμός ανάπτυξης που προβλέπει η Κομισιόν για τις 16 χώρες της ευρωζώνης ανέρχεται στο 1,7% για το τρέχον έτος, έναντι 0,9% που προέβλεπε τον Μάιο και 4,1% που σημειώθηκε για το 2009.

Οι νέες εκτιμήσεις της Κομισιόν εναρμονίζονται σε γενικές γραμμές με τις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία στις 2 Σεπτεμβρίου είχε ανακοινώσει για το 2010 ρυθμό ανάπτυξης 1,4-1,7% για την ευρωζώνη.

Παράλληλα, η ανάκαμψη φαίνεται να διευρύνεται σε περισσότερους τομείς και συνιστώσες της ζήτησης. Ειδικότερα, η συνεισφορά των ιδιωτικών επενδύσεων και της κατανάλωσης στην αύξηση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2010 υπερκέρασε τη συνδυασμένη συνεισφορά των αποθεμάτων και των καθαρών εξαγωγών. Η εξισορρόπηση αυτή είναι ενθαρρυντική, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι το ασθενέστερο εξωτερικό περιβάλλον το δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται να συγκρατήσει την αύξηση των εξαγωγών της ΕΕ. Από την άλλη πλευρά, οι χρηματοοικονομικές αγορές εξακολουθούν να είναι ευάλωτες, καθώς μόνο εν μέρει έχουν ανακάμψει από τις εντάσεις του παρελθόντος Μαΐου.

REUTERS

Όπως αναφέρει η έκθεση, μεταξύ των σημαντικότερων κινδύνων που περιορίζουν τον εκτιμώμενο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης είναι η επανεμφάνιση ανισορροπιών σε παγκόσμιο επίπεδο, τα υψηλά επίπεδα χρέους και οι εντάσεις στις αγορές δημόσιου χρέους που παρατείνουν την αβεβαιότητα.

«Είναι σαφές ότι η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, με μεγαλύτερη δυναμική απΆ αυτή που είχε εκτιμηθεί την άνοιξη, ενώ η ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης αποτελεί θετικό οιωνό για την αγορά εργασίας», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν.

«Παρ΄ όλα αυτά, οι αβεβαιότητες παραμένουν και μεταξύ των πρώτων προτεραιοτήτων εξακολουθούν να βρίσκονται η διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας και η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής», επισήμανε.

Αυτό που χρειάζεται, όπως, τόνισε, είναι βραχυπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που συμβάλουν στην εξασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς η οικονομία της ευρωζώνης ανακάμπτει από τη βαθιά ύφεση που προκάλεσε η χρηματοοικονομική κρίση.

Για το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2010, η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη της τάξεως του 0,5% και 0,3% αντίστοιχα σε τριμηνιαίο επίπεδο. Για το σύνολο της ΕΕ, η ανάπτυξη αναμένεται να ξεπεράσει το 1,8% σε ετήσιο επίπεδο, έναντι 1% που προβλέπονταν τον Μάιο.

Σε επίπεδο πληθωρισμού, η Κομισιόν εκτιμά ότι δεν θα υπερβεί το 1,4% σε ετήσια βάση –έναντι 1,5% που είχε προβλέψει τον Μάιο. Η εκτίμηση αυτή, ωστόσο, είναι χαμηλότερη από την πρόβλεψη της ΕΚΤ, η οποία θεωρεί ότι ο πληθωρισμός για το 2010 θα κυμανθεί μεταξύ 1,5-1,7%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα