Ναι μεν, αλλά… λένε οι έμποροι στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ για το επιχειρείν. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), η μείωση κατά 4% (από 24% σε 20%) της φορολογίας των μη διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων που επανεπενδύονται, αξιολογείται θετικά, «με την προϋπόθεση όμως ότι θα υπάρξουν επαρκή κέρδη για επανεπένδυση».
Η διοίκηση της ΕΣΕΕ παραδέχεται ότι το γενικότερο πνεύμα των δηλώσεων και των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ κινήθηκε στη στρατηγική ελπίδας και απηχούσε μια ανάγκη να διαμορφωθεί ένα αισιόδοξο κλίμα στην κοινωνία και στην αγορά, τονίζει ωστόσο ότι «η πραγματικότητα που βιώνει η ελληνική επιχειρηματικότητα και ο Έλληνας καταναλωτής απέχει πολύ από το στόχο αυτό».
«Ακούσαμε ότι, “ναι γίνεται”. Δεν ακούσαμε όμως το “πως γίνεται” και “μέχρι πότε” θα γίνεται. Το μόνο που ξεκαθαρίστηκε είναι ότι τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης δεν πρόκειται να καταγραφούν, στην πραγματική οικονομία, πριν το 2013», δήλωσε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας κ. Β. Κορκίδης. «Από την ομιλία του Πρωθυπουργού, διακρίναμε μια αλλαγή πλεύσης και μια στροφή στην ενίσχυσης της υγιούς Μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Η Κυβέρνηση φαίνεται να αποφάσισε την ανακαίνιση την οικονομικής της πολιτικής, τους ρυθμούς υλοποίησης και τις προτεραιότητές της», πρόσθεσε.
Οι έμποροι σημειώνουν τέλος ότι το αίτημα της συνομοσπονδίας για μια νέα ρύθμιση «σκούπα» φορολογικών και ασφαλιστικών εκκρεμοτήτων, με προτεραιότητα στην αναγνώριση του συνεπούς φορολογούμενου, έγινε εν μέρει αποδεκτό από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά «δεν θα πρέπει να λογίζεται όμως ως παροχή, αφού είναι μια νέα καταβολή από τις επιχειρήσεις που αφορά στην περαίωση ανέλεγκτων χρήσεων και όχι βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών».