Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Αμπντουλά Αλ Μπάντρι διαβεβαίωσε σήμερα, με την ευκαιρία των σημερινών πεντηκοστών γενεθλίων του Οργανισμού, πως οι χώρες-μέλη του Οργανισμού του, όπως και άλλες περιοχές του κόσμου, έχουν επαρκή αποθέματα και ως εκ τούτου πετρέλαιο θα υπάρχει και στα επόμενα 50 χρόνια.
Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού σημείωσε πως ενθαρρύνει τις προσπάθειες περαιτέρω εξέλιξης εναλλακτικών μορφών ενέργειας, ενώ έκανε λόγο για πολλές προκλήσεις ενώπιον των οποίων θα βρεθεί τα επόμενα χρόνια ο ΟΠΕΚ, μεταξύ των οποίων και η αναγκαία προσαρμογή του στις νέες τεχνολογίες.
Μεταξύ άλλων, υπενθύμισε την κατάσταση που επικρατούσε την εποχή της ίδρυσης του ΟΠΕΚ στη Βαγδάτη στις 14 Σεπτεμβρίου του 1960, όταν η πετρελαϊκή βιομηχανία κυριαρχούνταν από τις αποκαλούμενες «επτά αδελφές», τις επτά μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες οι οποίες μεταπολεμικά είχαν επί δεκαετίες τον πλήρη έλεγχο του πετρελαίου, από την παραγωγή μέχρι την τιμή του.
Όπως επεσήμανε, το γεγονός πως χώρες όπως Ιράν, Βενεζουέλα και Ιράκ δεν είχαν απολύτως κανένα δικαίωμα συναπόφασης για τα πετρελαϊκά τους αποθέματα, οδήγησε πριν από 50 χρόνια τα πέντε ιδρυτικά μέλη Ιράν, Ιράκ, Βενεζουέλα, Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ στην ίδρυση του ΟΠΕΚ ώστε να πάρουν οι ίδιες στα χέρια τους την αγορά του «μαύρου χρυσού» τους.
Πρωταρχικοί στόχοι και σκοποί του ΟΠΕΚ, στην ίδρυση του οποίου πρωτοστάτησαν ο τότε Σάχης της Περσίας και ο τότε βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, ήταν η καθιέρωση ενιαίας πετρελαϊκής πολιτικής μεταξύ των κρατών- μελών και ο προσδιορισμός των ευμενέστερων μέτρων προστασίας των συμφερόντων τους.
Οι στόχοι αυτοί θα επιτυγχάνονταν με σταθεροποιητικές τιμές της διεθνούς αγοράς σε μια προοπτική αφενός αποφυγής βλαβερών συνεπειών για τα ίδια μέλη-κράτη και αφετέρου σε μια δίκαιη και ομαλή πετρελαϊκή βιομηχανική ανάπτυξη.
Οι στόχοι αυτοί οδήγησαν και άλλες χώρες στη σύνδεση με τον Οργανισμό και έτσι σήμερα τον ΟΠΕΚ (έπειτα από την αποχώρηση της Ινδονησίας το 2008) συγκροτούν πλέον 12 κράτη-μέλη (Αγκόλα, Αλγερία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ισημερινός, Ιράκ, Ιράν, Κατάρ, Κουβέιτ, Λιβύη, Νιγηρία, Σαουδική Αραβία και Βενεζουέλα), τα οποία φέρεται να διαθέτουν τα τρία τέταρτα των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου και τα έσοδά τους από τις εξαγωγές αργού πετρελαίου να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των προϋπολογισμών τους.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ