Παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος έκανε η Ιαπωνία για πρώτη φορά από το 2004 μετά την ισχυροποίηση του γιέν στα υψηλότερα επίπεδα 15 ετών έναντι του δολαρίου απειλώντας την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιοσιχίκο Νόντα, επιβεβαίωσε την παρέμβαση στην αγορά μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους στο Τόκιο. Ο ίδιος είπε ότι η κυβέρνηση επικοινώνησε και με άλλες χώρες για την απόφαση αυτή, χωρίς να αναφερθεί εάν η σημερινή απόφαση ελήφθη μονομερώς ή όχι. Ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης είπε ότι το υπουργείο σκέφτεται το σημείο αντίστασης να είναι τα 82 γιέν ανά δολάριο, μετά την άνοδο του νομίσματος στα 82,88 νωρίτερα.
Εντονες πιέσεις δέχθηκε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Ναότο Καν, για παρέμβαση στην αγορά μετά τις εκκλήσεις των ηγετών της βιομηχανίας για λήψη πιο ισχυρών μέτρων για την αναχαίτιση της ανόδου του νομίσματος, η οποία περιόρισε την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών, μοχλού της ιαπωνικής ανάπτυξης. Η απόφαση της παρέμβασης ελήφθη μία ημέρα μετά την επανεκλογή του Καν στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, κερδίζοντας τελικά τον αντίπαλό του, ο οποίος είχε θέσει ανοιχτά το θέμα της παρέμβασης και είχε ταχθεί υπέρ της.
Το γιέν υποχώρησε 1,7% στα 84,42 ανά δολάριο στις 11:23 π.μ. στο Τόκιο, μετά την αναρρίχησή του έως τα 82,88 νωρίτερα σήμερα. Ο δείκτης Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 1,8% φθάνοντας στις 9.470,31 μονάδες.
Η Ιαπωνία δεν είχε κάνει πώληση γιέν στις αγορές συναλλάγματος από το 2004, όταν το νόμισμά της είχε αναρριχηθεί στα 104 ανά δολάριο ΗΠΑ. Η Bank of Japan που ενεργεί για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, πούλησε 14,8 τρισ. γιέν τους τρεις πρώτους μήνες του 2004, μετά από πωλήσεις ρεκόρ ύψους 20,4 τρισ. γιέν το 2003.
Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση πίεζε την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τη ρευστότητα. Πράγματι τον μήνα που πέρασε η Bank of Japan αύξησε το πρόγραμμα πιστώσεων κατά 10 τρισ. γιέν (119 δισ. δολ.), μετά από έκτακτη συνεδρίαση. Η κίνηση αυτή είχε μικρή επίδραση στον νόμισμα.
Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία στη χώρα κατέδειξαν ότι η ανάπτυξη χάνει τη δυναμική της. Χθες η κυβέρνηση αναθεώρησε τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή του Ιουλίου λέγοντας ότι αυτή μειώθηκε παρά αυξήθηκε σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,5% το δεύτερο τρίμηνο, χαμηλότερα του ημίσεως ρυθμού της προηγούμενης περιόδου και η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων μηνών τον Αύγουστο.