Παρέμβαση Ιαπωνίας για τη συγκράτηση του γιεν

Ανακάμπτει το δολάριο έναντι του γιεν
Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010 11:35
UPD:11:37
REUTERS/KIM KYUNG HOON

Πτωτικά κινήθηκε σήμερα το γιεν ενώ οι ιαπωνικές μετοχές κατέγραψαν κέρδη στον απόηχο της απόφασης της Ιαπωνίας να παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την άνοδο του εθνικού της νομίσματος.

Έχοντας επανεκλέγει στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, ο πρωθυπουργός Ναότο Καν φάνηκε διατεθειμένος να επιταχύνει στις προσπάθειες στήριξης της ιαπωνικής οικονομίας και αντιμετώπισης του αποπληθωρισμού, στοχεύοντας στη συγκράτηση του γιεν.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δέχθηκε ισχυρές πιέσεις για παρέμβαση στην αγορά μετά τις εκκλήσεις των ηγετών της βιομηχανίας για λήψη πιο ισχυρών μέτρων για την αναχαίτιση της ανόδου του νομίσματος, η οποία περιόρισε την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών, μοχλού της ιαπωνικής ανάπτυξης.

Η απόφαση της παρέμβασης ελήφθη μία ημέρα μετά την επανεκλογή του Καν στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, κερδίζοντας τελικά τον αντίπαλό του, ο οποίος είχε θέσει ανοιχτά το θέμα της παρέμβασης και είχε ταχθεί υπέρ της.

Οι εκτιμήσεις όσον αφορά στο ακριβές ποσό που έχει διαθέσει μέχρι στιγμής η Ιαπωνία, στην πρώτη παρέμβασή της στην αγορά συναλλάγματος από την περίοδο 2003-2004, όταν είχε δαπανήσει 35 τρισ. γιεν, διαφέρουν. Ορισμένες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 300-500 δισ. γιεν.

Μετά την επιβεβαίωση της παρέμβασης από το υπουργείο Οικονομικών της χώρας – με τη σημείωση ότι αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί – το δολάριο σημείωσε άνοδο έναντι του γιεν, σκαρφαλώνοντας πάνω από τα 85 γιεν.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιοσιχίκο Νόντα, επιβεβαίωσε την παρέμβαση στην αγορά, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση επικοινώνησε και με άλλες χώρες για την απόφαση αυτή, χωρίς ωστόσο να αναφέρει εάν η σημερινή απόφαση ελήφθη μονομερώς ή όχι. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, το υπουργείο σκέφτεται το σημείο αντίστασης να είναι τα 82 γιεν ανά δολάριο.

Στις 11:19 (ώρα Ελλάδος), το δολάριο ενισχυόταν στα 85,37 γιεν.

Η απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης οδήγησε σε άνοδο και τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei, ο οποίος παρουσίασε κέρδη 2,3% ανερχόμενος στις 9.516,56 μονάδες. Ο διευρυμένος δείκτης Topix σημείωσε άνοδο 1,7%, κλείνοντας στις 848,64 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα