Aνοδο εμφάνισε τα τελευταία χρόνια η αγορά των ιδιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας και των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας στη χώρα μας, όπως καταδεικνύει μελέτη που εκπόνησε πρόσφατα η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group Α.Ε..
Στους σημαντικότερους παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν τη ζήτηση για τις εξεταζόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνεται η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς και η αποπεράτωση και λειτουργία μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών έργων. Επίσης, η ζήτηση για ιδιωτικές υπηρεσίες ασφαλείας και για ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας επηρεάζεται και από τα επίπεδα της εγκληματικότητας, τα οποία με τη σειρά τους δημιουργούν αισθήματα ανασφάλειας στο γενικότερο πληθυσμό.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλαδικής μελέτης, η συνολική εγχώρια αγορά των ιδιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας (βάσει αξίας) παρουσίασε αύξηση την περίοδο 1998-2009, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανόδου 19,2%. Ειδικότερα, το 2009 η αγορά αυξήθηκε κατά 6,6% σε σύγκριση με το 2008.
Ο τομέας των υπηρεσιών φύλαξης παρουσίασε μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 9,5% το διάστημα 2004-2009, καλύπτοντας το 59,2% της συνολικής αξίας της αγοράς το 2009. Ο τομέας των χρηματαποστολών και της μεταφοράς πολύτιμων αντικειμένων σημείωσε αντίστοιχο ρυθμό αύξησης 11,8%, καταλαμβάνοντας μερίδιο 11,2% επί της συνολικής αγοράς του 2009.
Η αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας (συμπεριλαμβανομένου και του κέντρου λήψης σημάτων) κινήθηκε με μέσο ρυθμό αύξησης 15,8% το διάστημα 2004-2009, συμμετέχοντας με ποσοστό 19,9% το 2009. Τέλος, η αγορά των υπηρεσιών φύλαξης αεροδρομίων και αεροπορικών συγκοινωνιών (aviation) ακολούθησε ανοδική πορεία την περίοδο 2004-2009 (μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης 11,7%) και κάλυψε το 9,7% της συνολικής αξίας το 2009.
Όσον αφορά τις πωλήσεις (σε αξία) των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας από επιχειρήσεις που ασκούν μόνο εμπορική δραστηριότητα (εισαγωγή, εμπορία, τοποθέτηση, συντήρηση), χωρίς να παρέχουν παράλληλα υπηρεσίες διαχείρισης κέντρου λήψης σημάτων, αυτές κινούνται ανοδικά τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζοντας το 2009 αύξηση της τάξης του 5% σε σχέση με το 2008. Για το 2010 παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη αγορά θα κινηθεί ανοδικά με ρυθμό περίπου ίδιο με αυτόν του 2009.
Στα πλαίσια της μελέτης έγινε και χρηματοοικονομική ανάλυση των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας. Με βάση τον ομαδοποιημένο ισολογισμό 39 εταιρειών που έχουν δημοσιεύσει οικονομικά στοιχεία τη διετία 2007-2008, προκύπτουν τα εξής:
Οι συνολικές πωλήσεις των εταιρειών του δείγματος αυξήθηκαν το 2008 κατά 13,4%, το δε μικτό κέρδος αυξήθηκε κατά 29,1%. Τα ανωτέρω οδήγησαν στη συνολική αύξηση των συνολικών καθαρών κερδών των εταιρειών του δείγματος, από ¤7,7 εκατ. το 2007 σε ¤15,0 εκατ. το 2008. Τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν το 2008 κατά 57,3%.
Σχετικά με τις επιχειρήσεις εισαγωγής και εμπορίας ηλεκτρονικών συστημάτων, με βάση τον ομαδοποιημένο ισολογισμό 21 αντιπροσωπευτικών εταιρειών προκύπτουν τα εξής:
Οι συνολικές πωλήσεις των 21 εταιρειών του δείγματος αυξήθηκαν το 2008 κατά 15,1%. Το μικτό κέρδος αυξήθηκε κατά 15,4% την ίδια περίοδο. Τα παραπάνω οδήγησαν στην αύξηση των καθαρών κερδών (προ φόρου) κατά 12% το 2008/2007. Αύξηση κατά 14,9% εμφάνισαν και τα κέρδη ΕBITDA την ίδια περίοδο.
Ο κλάδος των ιδιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας περιλαμβάνει τους ευρύτερους τομείς των υπηρεσιών φύλαξης, των υπηρεσιών φύλαξης αεροδρομίων, των χρηματαποστολών και της μεταφοράς πολύτιμων αντικειμένων και των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Οι τελευταίες μεταβολές και προοπτικές εξέλιξης του συγκεκριμένου κλάδου
Στον κλάδο των ιδιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας δραστηριοποιούνται λίγες μεγάλες εταιρείες, ενώ η πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι σχετικά μικρού μεγέθους. Βασικό χαρακτηριστικό του κλάδου είναι η διαφοροποίηση ως προς το εύρος των υπηρεσιών και προϊόντων τα οποία προσφέρει η κάθε επιχείρηση. Αρκετές από τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας ασχολούνται παράλληλα με την εισαγωγή και πώληση ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας (συναγερμούς, κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης - CCTV κλπ.)
Όσον αφορά στις εταιρείες που ασχολούνται μόνο με την εισαγωγή και διάθεση συστημάτων ασφαλείας, χωρίς να παρέχουν υπηρεσίες μέσω κέντρου λήψεως σημάτων, αυτές δεν είναι πολλές σε αριθμό, αρκετές δε ασχολούνται παράλληλα με την εισαγωγή άλλων ειδών ηλεκτρονικού και ηλεκτρικού υλικού.