ΠΓΔΜ: Σε χαμηλά επίπεδα η προσέλκυση ξένων επενδύσεων

Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2010 10:28

Σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της ΠΓΔΜ, το ύψος των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) που προσέλκυσε η χώρα στους 5 πρώτους μήνες του 2010 ανήλθε μόλις σε 99,6 εκατ. ευρώ ή 15 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, αναφέρει σε έκθεσή του το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια.

Το 2009 οι συνολικές ΑΞΕ που προσέλκυσε η χώρα ανήλθαν σε 181 εκατ. ευρώ, ενώ, όπως καταδεικνύουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι επιδόσεις του 2010 προβλέπεται να είναι ακόμη χαμηλότερες.

Ο «χειρότερος» μήνας των 5 πρώτων του 2010 ήταν ο Φεβρουάριος, όταν αντί για εισροή υπήρξε εκροή επενδύσεων ύψους 22 εκατ. ευρώ. Στο τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου ωστόσο καταγράφτηκε μικρή βελτίωση καθώς υπήρξαν εισροές ύψους 29 εκατ. ευρώ, 26,4 εκατ. ευρώ και 30 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Από το προαναφερθέν σύνολο των ΑΞΕ ύψους 99,6 εκατ. ευρώ, τα 73 εκατ. ευρώ αποτελούν αλλοδαπές συμμετοχές στο μετοχικό κεφάλαιο εγχώριων εταιρειών και επανεπενδεδυμένα κέρδη.

Δημοσιεύματα του τοπικού τύπου συγκρίνουν την κατάσταση στην ΠΓΔΜ με τις λοιπές χώρες της περιοχής που προσελκύουν περισσότερες ξένες επενδύσεις (434 εκατ. ευρώ στην Κροατία μόνο στο πρώτο τρίμηνο του έτους, 164 εκατ. ευρώ στο Μαυροβούνιο στο πρώτο τετράμηνο και 284 εκατ. ευρώ στη Σερβία στο πρώτο τρίμηνο). Στην ΠΓΔΜ αντιθέτως, κάποιες ξένες επενδύσεις προγραμματισμένες για το τρέχον έτος ακυρώθηκαν, όπως συνέβη με την περίπτωση της κορεάτικης «Treeview», η οποία, σε συνεργασία με την κινεζική «Haier» επρόκειτο να κατασκευάσει εργοστάσιο στη βιομηχανική ζώνη του «Bunardzik».

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα