Ερωτηματικά για τα μέτρα ασφαλείας στις εξέδρες άντλησης πετρελαίου

Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2010 12:18

Στον απόηχο της έκρηξης, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 11 άνθρωποι, η Επιτροπή Ενέργειας της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων εξετάζει μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας στις παράκτιες εγκαταστάσεις άντλησης πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα.

«Συγκλονισμένος» από τις ολέθριες συνέπειες της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού δήλωσε ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος της ΒΡ. Μιλώντας στην Επιτροπή Ενέργειας της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων, ο Τόνι Χέιγουορντ υποστήριξε ότι τα τελευταία χρόνια, ο πετρελαϊκός κολοσός είχε επενδύσει δισεκατομμύρια για την ασφάλεια των εγκαταστάσεών του.

Στον απόηχο της έκρηξης, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 11 άνθρωποι, η επιτροπή εξετάζει μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας στις παράκτιες εγκαταστάσεις άντλησης πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα. Σύμφωνα με έγγραφα της ίδιας της ΒΡ που επικαλούνται οι Financial Times, παρά τις διαβεβαιώσεις του Χέιγουορντ, στις παράκτιες εξέδρες δεν πληρούνται βασικοί κανονισμοί ασφαλείας.

Μεταξύ άλλων, το προσωπικό δεν εκπαιδεύεται τακτικά για να αντιμετωπίσει μια πετρελαιοκηλίδα, ενώ σε μία εξέδρα δεν λειτουργεί σωστά το σύστημα επικοινωνίας, κάτι που θα μπορούσε να έχει τραγικές συνέπειες σε περίπτωση ατυχήματος.

REUTERS

Από τον πυθμένα της θάλασσας... στα δικαστήρια μεταφέρεται η μάχη

Η πετρελαιοπηγή εξάλλου αναμένεται να έχει σφραγιστεί οριστικά με λάσπη και τσιμέντο έως την Κυριακή, πέντε ολόκληρους μήνες μετά από την έκρηξη που πυροδότησε τη μεγαλύτερη διαρροή πετρελαίου στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Για την ίδια την ΒΡ ωστόσο, η πραγματική μάχη αρχίζει σήμερα το απόγευμα, σε μια αίθουσα δικαστηρίου της Νέας Ορλεάνης. Εκεί συρρέουν οι συνήγοροι εκατοντάδων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που διεκδικούν αποζημιώσεις. Μεταξύ αυτών αλιείς που έμειναν άνεργοι εξαιτίας της πετρελαιοκηλίδας, εργαζόμενοι στην εξέδρα άντλησης που τραυματίστηκαν, αλλά ακόμη και... μια πιτσαρία, ο ιδιοκτήτης της οποίας υποστηρίζει ότι η επιχείρησή του δέχθηκε μεγάλο πλήγμα επειδή η τουριστική κίνηση μειώθηκε μετά το δυστύχημα.

Ο πετρελαϊκός όμιλος έχει δημιουργήσει ταμείο αποζημιώσεων ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο οποίο παραπέμπει τους ενάγοντες σε μια προσπάθεια να περιορίσει με τον πλέον «ανώδυνο» τρόπο τις αγωγές. Κι αυτό γιατί, όπως υπολογίζουν νομικοί σύμβουλοι, εάν σε κάθε υπόθεση οι δικαστές επέβαλλαν τις ανώτατες δυνατές ποινές, το κόστος της πετρελαιοκηλίδας για την ΒΡ θα εκτινασσόταν στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια!

«Να σφραγιστούν όλες οι αδρανείς πετρελαιοπηγές»

Την ίδια ώρα, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν ανάλογες τραγωδίες στο μέλλον, το υπουργείο Εσωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών ετοιμάζεται να δώσει εντολή για το σφράγισμα 3.500 αδρανών πετρελαιοπηγών στον Κόλπο του Μεξικού.

Παράλληλα, οι όμιλοι που τις εκμεταλλεύονταν θα κληθούν να απομακρύνουν από τον Οκτώβριο 650 εξέδρες άντλησης που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί την τελευταία πενταετία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα