Ομαλά η τροφοδοσία στην αγορά καυσίμων

Στο 1,497 ευρώ το λίτρο η μέση τιμή της αμόλυβδης
Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2010 12:55
UPD:14:37

Κανονικά πραγματοποιείται πλέον η τροφοδοσία στην αγορά υγρών καυσίμων, ενώ η άρση της επιβολής του πλαφόν έγινε σε ευνοϊκή συγκυρία, καθώς οι διεθνείς τιμές καυσίμων βρίσκονται σε πτωτική τροχιά.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης σε όλη την χώρα διαμορφώνεται στο 1,497 ευρώ το λίτρο, δηλαδή περίπου ένα λεπτό χαμηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ενώ η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στην Αθήνα διαμορφώνεται 1,484 ευρώ το λίτρο, δηλαδή λίγο υψηλότερα του πλαφόν που είχε οριστεί και ίσχυσε μέχρι τις 12 χθες το βράδυ.

Στο νομό Θεσσαλονίκης η μέση τιμή είναι στα 1,471 ευρώ ανά λίτρο η χαμηλότερη είναι 1,399 ευρώ το λίτρο και η μέγιστη 1,590 ευρώ το λίτρο ενώ στην Αττική η ανώτατη τιμή στο νομό ανέρχεται στο 1,649 ευρώ το λίτρο και η κατώτατη στο 1,419 ευρώ το λίτρο.

Την ίδια ώρα συνεργεία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, αλλά και των νομαρχιών συνεχίζουν τους ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι πρατηριούχοι ενημερώνουν όπως έχουν υποχρέωση το Παρατηρητήριο Τιμών (μη εγγραφή τιμής, παραπλανητική ενημέρωση δηλ. διαφορετική τιμή αντλίας από την αναρτημένη στο Παρατηρητήριο τιμή κλπ), καθώς και εάν κάποιοι προχώρησαν σε αδικαιολόγητη αύξηση της τιμής για να καλύψουν τυχόν απώλειες των προηγούμενων ημερών που δούλευαν με πλαφόν.

Σημειώνεται ότι ορισμένοι πρατηριούχοι είχαν κρατήσει τα καταστήματά τους κλειστά, τις προηγούμενες μέρες που ίσχυε το πλαφόν στις τιμές των υγρών καυσίμων προκειμένου, όπως είπαν, να μην πωλούν με ζημία καθώς η τιμή που αγοράς της βενζίνης ήταν στα ίδια ή υψηλότερα επίπεδα από αυτά του πλαφόν. Οι πρατηριούχοι εξ αρχής είχαν ζητήσει εξάλλου η τιμή του πλαφόν να διαμορφωθεί γύρω στα 4 λεπτά ακριβότερα από την τιμή που ανακοίνωσε το υπουργείο.

Σε ότι αφορά στις τιμές καυσίμων διεθνώς, ενώ τη Δευτέρα η τιμή του αργού βρισκόταν πάνω από τα 77 δολάρια ανά βαρέλι, έχει υποχωρήσει περίπου κατά δύο δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα, ενώ τις προηγούμενες ημέρες το ευρώ βρισκόταν κάτω και από τα 1,27 δολάρια, τώρα βρίσκεται στα επίπεδα των 1,30 δολαρίων, με όφελος τελικά για τους καταναλωτές, αφού τα καύσιμα αποτιμώνται σε δολάριο.

Αναδιαμόρφωση του πλαισίου επιβολής πλαφόν ζητεί η ΟΒΕ

Εν τω μεταξύ, δικαίωση των θέσεών της χαρακτηρίζει τη χθεσινή απόφαση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας να άρει το πλαφόν στα καύσιμα η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας, επισημαίνοντας παράλληλα τις επιπτώσεις που προκάλεσε η επιβολή του σε βάρος του κλάδου.

«Μετά από πολυήμερες και μαραθώνιες διαβουλεύσεις της ΟΒΕ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, η τελευταία πείστηκε για τον άδικο τρόπο επιβολής του πλαφόν στα καύσιμα και για τις σοβαρές παρενέργειες που προκάλεσε σε βάρος των καταναλωτών και των βενζινοπωλών», τονίζουν οι βενζινοπώλες σε σχετική τους ανακοίνωση.

Διευκρινίζουν ωστόσο ότι παρά τη δικαίωση των βενζινοπωλών για το πλαφόν, ο κίνδυνος στρεβλής εφαρμογής του, στο μέλλον, δεν εκλείπει και για το λόγο αυτό κάνουν γνωστό ότι ζήτησαν ήδη από την ηγεσία του υπουργείου να δεσμευτεί για αναδιαμόρφωση του πλαισίου επιβολής πλαφόν σε περίπτωση έκτακτων καταστάσεων.

Δηλώνουν εξάλλου αποφασισμένοι να μη δεχθούν ξανά «την στρεβλή και άδικη εφαρμογή του πλαφόν».

«Πάγια θέση της ΟΒΕ για το πλαφόν είναι η επιβολή του σε όλα τα στάδια από τα διυλιστήρια μέχρι το πρατήριο, ώστε ο κάθε κρίκος της αγοράς να γνωρίζει τι αγοράζει και τι πουλάει. Έτσι θα προστατεύονται η ομαλότητα της αγοράς, οι καταναλωτές και οι βενζινοπώλες», καταλήγει η ανακοίνωση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα