Χωρίς κατεύθυνση η Ν.Υόρκη

Μικτές τάσεις στην Ευρώπη
Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2002 00:01
UPD:06:29

ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ επενδυτές σε αναμονή των κρίσιμων οικονομικών στοιχείων που ακολουθούν αυτή την εβδομάδα και την υποτονικότητα των συναλλαγών εν όψει της αργίας της Πέμπτης στις ΗΠΑ (Ημέρα των Ευχαριστιών), η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας πέρασε αδιάφορα στη Wall Street, με την αγορά σε αναζήτηση κατεύθυνσης.

Εμπειρογνώμονες και χρηματιστές πιστεύουν ότι η εβδομάδα θα είναι κρίσιμη για το χρηματιστήριο καθώς όλοι περιμένουν πως τα στοιχεία θα ενισχύσουν την εικόνα της οικονομίας που ανακάμπτει και ευελπιστούν πως η αγορά της Ν.Υόρκης θα κλείσει με κέρδη για όγδοη διαδοχική εβδομάδα.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 44,56 μονάδες, ποσοστό 0,51%, κλείνοντας στις 8.849,40 μονάδες. Με άνοδο 13,16 μονάδων, ποσοστό 0,90%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, φθάνοντας στις 1.481,90 μονάδες.

Μικτή εικόνα παρουσίασαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην αρχή της εβδομάδας, αντανακλώντας τη σύγχυση που επικράτησε στον τομέα τραπεζών με τη μετοχή της BNP Paribas να ηγείται των χαμένων έπειτα από την είδηση πως κατέβαλε υψηλό ποσό για την αγορά μεριδίου στην Credit Lyonnais.

Την ίδια ώρα, μετοχές άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών όπως Banca Nazionale del Lavoro, BSCH και ING κινούνταν ανοδικά οδηγώντας σε θετική περιοχή τα χρηματιστήρια του Μιλάνου, της Μαδρίτης και του Αμστερνταμ.

Κερδισμένα ήταν επίσης τα χρηματιστήρια της Σκανδιναβικής χερσονήσου, υποστηριζόμενα από την άνοδο της Nokia, όμως το κλίμα ήταν εντελώς διαφορετικό στα υπόλοιπα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,65% και 0,35%, αντίστοιχα, ενώ οι όγκοι συναλλαγών περιορίσθηκαν σημαντικά με τους χρηματιστές να αναζητούν κατευθύνσεις.

Ο πρώτος δείκτης βρίσκεται περίπου 19% πάνω από τα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων πεντέμισι ετών στα οποία βρέθηκε προσωρινά στις 10 Οκτωβρίου και εμπειρογνώμονες εκτιμούν πως δύσκολα θα συνεχίσει την ανοδική πορεία εάν δεν υπάρξει θεαματική βελτίωση στα οικονομικά στοιχεία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Σημαντικά κέρδη, της τάξης του 1,9%, σημείωσε ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιο αντανακλώντας την αισιοδοξία των επενδυτών για τις εξελίξεις στο υπερχρεωμένο τραπεζικό σύστημα της χώρας έπειτα από τις ανακοινώσεις για την κερδοφορία των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της Ιαπωνίας.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα