Τη διαπίστωση ότι υπάρχει πιο θετική στάση στο εξωτερικό όσον αφορά στη χώρα μας, έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τη Γαλλίδα ομόλογό του Κριστίν Λαγκάρντ στο Παρίσι, στο πλαίσιο διεθνών επαφών που πραγματοποιεί για την προσέλκυση επενδύσεων.
Εμφανίστηκε επίσης καθησυχαστικός όσον αφορά την πορεία των εσόδων και έκανε λόγο για θετική εικόνα όσον αφορά στις δαπάνες ενώ διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να «κυνηγήσει ανελέητα» τους φοροφυγάδες.
Πιο συγκεκριμένα, στην ωριαία συνάντηση που είχε την κ. Λαγκάρντ και η οποία πραγματοποιήθηκε -κατά κοινή ομολογία- σε φιλική ατμόσφαιρα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τη Γαλλίδα υπουργό για την πορεία του ελληνικού προγράμματος.
Ο υπουργός χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι από την πλευρά της γαλλικής κυβέρνησης υπάρχει αναγνώριση της προόδου της ελληνικής οικονομίας και αναγνώρισε ότι η Γαλλία είναι από «τα κράτη που έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη στήριξη της Ελλάδας». Παράδέχθηκε δε, ότι παρά τα πρώτα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος για την οικονομία, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι δεν συζήτησε για συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια με την υπουργό, υπογράμμισε πάντως ότι «τόσο στο πρόγραμμα αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων που κάνουμε, όσο και σε ευρύτερες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, η Γαλλία συμμετέχει ενεργά».
Ερωτηθείς σχετικά με την υστέρηση εσόδων, επισήμανε ότι δεν είναι κάτι που προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση, αφού όπως επανέλαβε, από την πλευρά των δαπανών «υπάρχει μια τόσο θετική εικόνα, που θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε το στόχο του ελλείμματος για το 2010». «Έχουμε πει ότι οι κινήσεις οι οποίες κάνουμε μέχρι το τέλος του έτους θα μπορέσουν να καλύψουν ένα πολύ μεγάλο μέρος της υστέρησης που υπάρχει τώρα», εξήγησε.
Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει εάν υπάρχει σκέψη για επέκταση της στήριξης του ΔΝΤ πέραν του 2012, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε: «Έχουμε ένα πρόγραμμα που εφαρμόζουμε, και το εφαρμόζουμε κατά γράμμα και πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα θα επιτρέψει την πρόσβαση στις αγορές. Θα μας επιτρέψει χαμηλό κόστος δανεισμού, και αυτό θα γίνει δυνατό χάρη στο συνδυασμό ενός ουσιώδους πρωτογενούς πλεονάσματος και ταυτόχρονα μιας υψηλής ανάπτυξης, τα οποία θα έχουμε ως αποτέλεσμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει εκτός αγορών έως το 2012, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές κάποια στιγμή μέσα στο 2011 «εφ'οσον οι συνθήκες βελτιωθούν». Σε ό,τι αφορά, τις προβλέψεις για την ανάπτυξη εξέφρασε την ελπίδα ότι η συρρίκνωση δεν θα ξεπεράσει το 3% με 4%.
Σχολιάζοντας το περιεχόμενο των συναντήσεων που είχε με θεσμικούς επενδυτές σε Λονδίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη, διαπίστωσε ότι «υπάρχει μια σαφής ικανοποίηση ότι προχωράμε, αλλά και μια σταδιακή αλλαγή στάσης, πιο θετική για την Ελλάδα».
Αναφερόμενος δε στα επιχειρήματα που προβάλλει προκειμένου να προσελκύσει τους ξένους επενδυτές ο υπουργός δήλωσε: «Προβάλλουμε καταρχήν, τη μεγάλη μείωση του ελλείμματος μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα και προβάλλουμε όλες τις θεσμικές αλλαγές που κάνουμε. Τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, από το συνταξιοδοτικό, στο νέο φορολογικό πλαίσιο, στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, όπως τα φορτηγά, στην εκλογίκευση των δημοσίων επιχειρήσεων, όπως κάνουμε με τον ΟΣΕ, στην αλλαγή του πλαισίου που διευκολύνει τις επενδύσεις, όπως με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και το πρόγραμμα, το λεγόμενο "fast track" για τις ξένες επενδύσεις».
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο υπουργός εξήγησε ότι η φοροδιαφυγή είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση, παραδεχόμενος ότι «πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα στον τομέα αυτό». «Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες να δείχνει την έμπρακτη διάθεσή της να κυνηγήσει ανελέητα τη φοροδιαφυγή. Έχουμε ένα φορολογικό πλαίσιο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα, μέσα από την αλλαγή στον τρόπο που κυνηγάμε τους φοροφυγάδες και μέσα από την αλλαγή του νομικού πλαισίου, να μπορούμε να βελτιώσουμε τα έσοδα του κράτους χωρίς να αυξάνουμε τους φορολογικούς συντελεστές και να δώσουμε την αίσθηση δικαίου στους πολίτες», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Σημειώνεται ότι πριν από την κ. Λαγκάρντ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της τράπεζας BNP-Paribas κ. Μισέλ Πεμπρό. Η περιοδεία του ΥΠΟΙΚ στην Ευρώπη ολοκληρώνεται σήμερα στη Φρανκφούρτη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ