¶καρπη η συνάντηση ΟΤΟΕ - τραπεζών για την κλαδική συλλογική σύμβαση

Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2010 17:04

¶καρπη απέβη η σημερινή συνάντηση της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) με τους εκπροσώπους των τραπεζών για την κλαδική συλλογική σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΟΤΟΕ, στη διάρκεια της συνάντησης υπογράμμισε την ανάγκη διασφάλισης των θέσεων εργασίας στις τράπεζες, καθώς και την προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων.

Επεσήμανε ακόμη ότι είναι υπόθεση και των δύο πλευρών να αναζητήσουν από κοινού λύσεις στα προβλήματα, που τους αφορούν, προκειμένου να αποκατασταθεί ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, που θα βοηθήσει στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, αλλά και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας μας.

Σε ό,τι αφορά την προστασία των θέσεων εργασίας, η ΟΤΟΕ πρότεινε ένα πλαίσιο κοινωνικού σχεδίου, το οποίο θα συνδέεται με τα επιχειρηματικά σχέδια των τραπεζών και θα προστατεύει την εργασία.

Δυστυχώς, σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, οι απαντήσεις της πλευράς των τραπεζών δεν είχαν τίποτα ουσιαστικό, που να αφορά το περιεχόμενο των αιτημάτων της Ομοσπονδίας. Αντίθετα, σημειώνει, επικαλέστηκαν την οικονομική κρίση και μίλησαν για την ανάγκη περιστολής του λειτουργικού κόστους των τραπεζών, προτείνοντας στην αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο περικοπών στις αποδοχές των τραπεζοϋπαλλήλων.

Σχετικά με το θέμα της προστασίας των θέσεων εργασίας, ανέφεραν, σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, ότι δεν είναι στις προθέσεις τους να προχωρήσουν σε απολύσεις, εξαιτίας των επικείμενων αναδιαρθρώσεων στις τράπεζες, χωρίς, όμως, να δεσμευτούν και δήλωσαν ότι θα μελετήσουν την πρόταση της ΟΤΟΕ για την ανάγκη ύπαρξης κοινωνικού σχεδίου.

Επιπλέον, πρότειναν η διάρκεια της κλαδικής συλλογικής σύμβασης να είναι τριετής. Από την πλευρά της, η αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ αντέδρασε έντονα και τόνισε ότι οι εξελίξεις στο χώρο των τραπεζών θα γίνουν εκρηκτικές και ανεξέλεγκτες, αν οι τράπεζες τολμήσουν να προχωρήσουν σε περικοπές αποδοχών ή προβούν σε απολύσεις.

Η ΟΤΟΕ, όπως αναφέρει, σημείωσε με επιχειρήματα ότι το κόστος εργασίας των τραπεζών, τα τρία τελευταία χρόνια, έχει μειωθεί κατά 9,5%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε κάθε περίπτωση, η ΟΤΟΕ είναι αποφασισμένη να υπερασπίσει με όλες της τις δυνάμεις τα δικαιώματα των εργαζομένων στις τράπεζες και ταυτόχρονα να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, επιδιώκοντας να πείσει την εργοδοτική πλευρά να κάνει ωριμότερες σκέψεις, που θα έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα για τις ανάγκες των εργαζομένων στις τράπεζες, προκειμένου να αποτραπούν δυσάρεστες εξελίξεις στον κλάδο, που δεν εξυπηρετούν κανέναν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα