Ταχύτερη μείωση του ελλείμματος ζητεί η τρόικα

«Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ελλάδα μετά το 2013»
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010 11:40
UPD:12:06

Επιτάχυνση της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 7% από 7,6% του ΑΕΠ που προβλέπει το αναθεωρημένο μνημόνιο ζητούν για το 2011 οι ελεγκτές της τρόικας, με περικοπές των δημοσίων δαπανών και όχι επιβολή νέων φόρων.

Όπως γράφει σήμερα η «Ναυτεμπορική», μετά την ενημέρωση που είχαν από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, οι επικεφαλής των κλιμακίων της Ε.Ε., του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) επανέλαβαν την άποψη που είχαν εκφράσει και κατά την επίσκεψη του Αυγούστου, ότι το κυριότερο δημοσιονομικό μέτρο είναι να μειωθεί το κόστος και το μέγεθος του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Όσον αφορά στα έσοδα, η τρόικα ζήτησε μια «ρεαλιστική» πρόβλεψη για την πορεία τους μέχρι και το τέλος του χρόνου, ώστε να είναι δυνατό να γίνει ακριβής εκτίμηση των μέτρων που θα χρειαστούν για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος στο 8,1%.

Θετική ήταν πάντως η αποδοχή των στοιχείων που προσκόμισαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες όσον αφορά στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2010.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Reuters, οι ελεγκτές έδωσαν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα εγκατελείψουν την Ελλάδα μετά το 2013, αν η χώρα ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις αλλά δεν καταφέρει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Ερωτηθέντες για το τι θα συμβεί μετά το 2013, σε περίπτωση που η Ελλάδα ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της για μείωση του ελλείμματος αλλά δεν καταφέρει να πείσει τις αγορές, οι ελεγκτές της τρόικας δήλωσαν: «Σε αυτή την περίπτωση δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα μόνη, δεν θα την εγκαταλείψουμε».

Οι ελεγκτές βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο πλευρό του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος πραγματοποίησε roadshow σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη προκειμένου να πείσει τους ξένους επενδυτές για το πρόγραμμα εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας.

Πηγή προσκείμενη στο roadshow, είπε ότι οι αξιωματούχοι της τρόικας δεν αναφέρθηκαν σε χρονική επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος στήριξης ή στην κατάρτιση ενός νέου. «Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα ικανοποιήσει τους στόχους και οι αγορές θα πειστούν, αλλά αν εν τέλει οι αγορές δεν πειστούν... θα πρέπει να δούμε ποια είναι η κατάλληλη λύση», δήλωσαν οι αξιωματούχοι στους επενδυτές, σύμφωνα με την ίδια πηγή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα