Συστάσεις για την επιτάχυνση της μείωσης του ελλείμματος, αλλά και τη μείωση του κόστους του Δημοσίου απευθύνουν στην ελληνική κυβέρνηση οι ελεγκτές της τρόικας, οι οποίοι θα έχει νέα συνάντηση το απόγευμα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Αντικείμενο της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών θα είναι η υλοποίηση του τρέχοντος προϋπολογισμού και η κατάρτιση του νέου, καθώς και η προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών.
Σε ό,τι αφορά στην πορεία εκτέλεσης του τρέχοντος προϋπολογισμού, η τρόικα αναμένεται να εστιάσει τόσο στην υστέρηση των εσόδων και τον τρόπο κάλυψής της, αλλά και στις αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, ΟΤΑ), οι οποίες «απειλούν» να εξανεμίσουν το «μαξιλάρι» των περίπου 5 δισ. ευρώ στο σκέλος των δαπανών.
Όπως γράφει εξάλλου σήμερα η «Ναυτεμπορική», μετά από ενημέρωση που είχαν από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, οι επικεφαλής των κλιμακίων της Ε.Ε., του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) επανέλαβαν την άποψη που είχαν εκφράσει και κατά την επίσκεψη του Αυγούστου, ότι το κυριότερο δημοσιονομικό μέτρο είναι να μειωθεί το κόστος και το μέγεθος του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Ειδικότερα για τα έσοδα, η τρόικα ζήτησε μια «ρεαλιστική» πρόβλεψη για την πορεία τους μέχρι και το τέλος του χρόνου, ώστε να είναι δυνατό να γίνει ακριβής εκτίμηση των μέτρων που θα χρειαστούν για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος στο 8,1%.
Αναφορικά με τον προϋπολογισμό 2011, στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης αναμένεται να βρεθεί η εξειδίκευση των φορολογικών μέτρων, όπως είναι η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 11% στο 13% κατά πάσα πιθανότητα (μπορεί να αποδώσει περί το 1 δισ. ευρώ) και η εξίσωση των ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
Παράλληλα επί τάπητος θα τεθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τις διαρθρωτικές αλλαγές όπως το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας και η αναδιάρθρωση των συγκοινωνιακών φορέων (αρχής γενομένης από τον ΟΣΕ), οι οποίες πρέπει να δρομολογηθούν έως το τέλος του έτους.
Σημειώνεται ότι ο ενδιάμεσος έλεγχος της ελληνικής οικονομίας ολοκληρώνεται με την αναχώρηση του κλιμακίου της τρόικας την Τετάρτη, ενώ έπεται και νέος έλεγχος τον Οκτώβριο, με βάση τα αποτελέσματα του οποίου θα εγκριθεί η γ΄ δόση του δανείου τον Δεκέμβριο.
«Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ελλάδα μετά το 2013»
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Reuters, οι ελεγκτές –μετά από συνάντηση που είχαν με τον κ. Παπακωνσταντίνου την Κυριακή- έδωσαν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα εγκατελείψουν την Ελλάδα μετά το 2013, αν η χώρα ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις αλλά δεν καταφέρει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
Ερωτηθέντες για το τι θα συμβεί μετά το 2013, σε περίπτωση που η Ελλάδα ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της για μείωση του ελλείμματος αλλά δεν καταφέρει να πείσει τις αγορές, οι ελεγκτές της τρόικας δήλωσαν: «Σε αυτή την περίπτωση δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα μόνη, δεν θα την εγκαταλείψουμε».
Οι ελεγκτές βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο πλευρό του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος πραγματοποίησε roadshow σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη προκειμένου να πείσει τους ξένους επενδυτές για το πρόγραμμα εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας.
Πηγή προσκείμενη στο roadshow, είπε ότι οι αξιωματούχοι της τρόικας δεν αναφέρθηκαν σε χρονική επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος στήριξης ή στην κατάρτιση ενός νέου. «Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα ικανοποιήσει τους στόχους και οι αγορές θα πειστούν, αλλά αν εν τέλει οι αγορές δεν πειστούν... θα πρέπει να δούμε ποια είναι η κατάλληλη λύση», δήλωσαν οι αξιωματούχοι στους επενδυτές, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ